info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Mentorskap skulle minska byggolyckorna"

Unga och gamla bör arbeta tillsammans. Då kan man undvika många arbetsolyckor bland ungdomar.

– De unga är framåt och tar gärna på sig jobb. Men de saknar erfarenhet och har sämre kunskap. Det leder till olyckor, säger Hans Malker, forskningschef vid landstinget i Västernorrland.
Hans Malker har studerat arbetsskador bland unga. I flera branscher är det just den gruppen som drabbas mest av olyckor på jobbet. De unga på bygget tillhör en högriskgrupp. Orsakerna är flera: i ivern att hålla sig framme och visa sig duktiga tar de ofta på sig arbetsuppgifter de inte har kompetens för. Samtidigt har de inte tillräcklig erfarenhet för att genomföra alla arbetsuppgifter. De saknar förmågan att se risker och situationer med hög risk för olyckor.
De äldre har däremot rutin. De hetsar inte lika mycket och många har redan varit med om olyckor och tillbud. Därför tänker de sig för och har lättare för att ta till sig de säkerhetsregler som finns.
– På byggarbetsplatser är risken extra stor. Där får de unga ofta göra de riskfyllda jobben som kräver god fysik. Är de då ivriga och en aning obetänksamma är olyckan snabbt framme, säger Hans Malker.
I dag arbetar ofta de äldre med varandra och de unga med unga. I stället så borde de arbeta tillsammans över generationsgränser så de äldre kan dela med sig av sin erfarenhet.
– Varje ung borde få en personlig mentor som kan påvisa faror och risker. Då skulle många olyckor undvikas, säger Hans Malker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Mentorskap skulle minska byggolyckorna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig