info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinavtal ger 3:63 från 1 januari

På fredagen gjorde Byggnads och Maskinentreprenörerna (ME) upp om ett nytt avtal. Avtalet är på 23 månader.

Bil- och maskinförare som arbetar på företag anslutna till ME får 3:63 kronor mer i lön per timme från den 1 januari 2006. Från den 1 januari 2007 får de ytterligare 2:66 kronor per timme i lönelyft.
Yrkesarbetare som inte är bil eller maskinförare får lite mindre, 2:75 kronor per timme respektive 2 kronor per timme.
Det blev resultatet när ME och Byggnads skrev på nytt entreprenadmaskinavtal vid ett-tiden på fredagen.
Mycket av det nya i avtalet liknar bygg- och andläggningsavtalens förändringar. Det gäller till exempel klämdagar runt nationaldagen och mer flexibla arbetstidsregler. Grundlönehöjningen är också den samma, från 109 kronor per timme till 112 kronor från den 1 januari 2006.

Det som skiljer är att maskinavtalet gäller fram till sista september 2007. Det innebär att man fördelat löneökningarna till två tillfällen i stället för ett. Vid nästa årsskifte höjs därmed grundlönen till 114 kronor per timme. För bil- och maskinförare blir grundlönen 115 kronor den 1 januari 2007.
Ersättningen för resor i tjänst höjs från 1 januari 2006 med en krona. Den blir därmed 28 kronor per mil de för de första tusen milen på ett år.
Byggnads förhandlingsansvarige, Torbjörn Johansson, är nöjd med att partsförhållandet i avtalet ändrats så att det i fortsättningen är Byggnads avdelning som är lokal part vid ackordsförhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinavtal ger 3:63 från 1 januari

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig