info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Masker för dåliga för att säljas

Elva av arton filtrerande halvmasker höll inte måttet i Arbetsmiljöverkets test. De flesta tillverkare och återförsäljare har rättat själva. En importör har fått försäljningsförbud.

– Det är lite förvånande att det är så, säger AnnSofie Kero på Arbetsmiljöverket, som skrivit rapporten.
Hon syftar på resultatet som blev när verket 2014 testade och kontrollerade arton filtrerande halvmasker. Endast sju av de arton modellerna uppfyllde den svenska marknadens krav.
Det rör sig om den enklaste typen av andningsskydd. I rapporten slås fast att många mindre tillverkare och importörer har otillräcklig kunskap om krav och regler. Samtidigt uppges att många, på grund av priset, väljer att använda denna typ av andningsskydd mot partiklar och vätskeaerosoler.
Sex av maskerna hade brister i själva funktionen. Andra brister handlade om att det saknades exempelvis bruksanvisning på svenska eller CE-märkning.
Att rapporten publiceras två år efter testet beror på att man nu följt upp resultatet. De flesta leverantörer och tillverkare har själva tagit bort produkterna eller åtgärdat bristerna. Arbetsmiljöverket har riktat försäljningsförbud mot en importör.
Så här säger AnnSofie Kero på Arbetsmiljöverket om hur man ska kunna försäkra sig om att en mask ger det skydd man tänkt sig:
– Det viktigaste när det gäller filtrerande halvmasker är ju faktiskt att de sitter bra, att de sluter tätt. Sluter de inte tätt tapper de i princip 90 procent av skyddsförmågan. Men sen är det viktigt att de är CE-märkta och att det finna bruksanvisning på svenska som följer med produkten.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Masker för dåliga för att säljas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig