info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Människohandel förekommer i byggbranschen

Tvångsarbete är en form av handel med människor som förekommer på svenska byggen. Det visar uppgifter som kommit in till Rikskriminalpolisen, som nu vill bredda debatten om människohandel.

Vanligtvis förknippas begreppet människohandel med kvinnor, barn och män som tvingas sälja sina kroppar för sexuella ändamål. Men människohandel kan också innebära tvångsarbete. Vanligast är tvångsarbete inom jordbruk, restaurangbranschen och byggnadssektorn. Det visar Rikskriminalpolisens senaste rapport om människohandel som för första gången tar upp handel för andra ändamål än sexuella.
– Alla former av tvångshandel med människor är olagliga. Men när det gäller tvångsarbete får vi inte in mycket information. Det handlar mer om att vi själva får söka den, säger Kajsa Wahlberg på Rikskriminalpolisens underrättelsesektion.

Bland annat har Rikskriminalpolisen fått in uppgifter om estniska medborgare som arbetat i byggbranschen i Stockholm. De har fått avtalsenliga löner på 170 kronor i timmen. Men när de rest tillbaka till Estland har de tvingats lämna större delen av lönen till kriminella organisationer. Polisen har dock inte lyckats bekräfta dessa uppgifter. Att hitta bevis är svårt och kräver enorma resurser, menar Kajsa Wahlberg. Få drabbade vågar träda fram självmant.

Förra året anmäldes 37 fall med människohandel i Sverige, varav 26 för sexuella ändamål och 11 för andra ändamål. 11 personer för människohandel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Människohandel förekommer i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig