info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

400 döda vid flygplatsbygge i Turkiet

Turkiet är hårt drabbat av arbetsplatsolyckor. Särskilt illa är läget vid jättebygget av Istanbuls nya flygplats, vittnar byggnadsarbetare om i Dagens Nyheter.

Här byggs Istanbuls nya flygplats. Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Över 2 000 arbetare dog i arbetsplatsolyckor i Turkiet förra året. Deltagare vid årets första maj-demonstration i Bolu-provinsen uppmärksammade dödsfallen genom att demonstrera barfota och sedan ligga ner under en minut, uppger Ahval News.

En hårt olycksdrabbad arbetsplats är Istanbuls nya flygplats. Det ska bli en av världens största och är landets mest prestigefulla byggprojekt. Oppositionstidningen Cumhuriyet har rapporterat att 400 personer har dött till följd av olyckor sedan bygget startade våren 2015. Många ska ha blivit påkörda, andra har fallit ner från byggnadsställningar.

Läs också 500 byggnadsarbetare greps vid flygplatsbygge

Dagens Nyheter har träffat byggnadsarbetare som beskriver arbetsplatsen som ”en gravplats”. En snickare har sett tre personer dö under sitt halvår på bygget.

– Men kropparna försvinner bums och när du frågar efter dem råkar du illa ut, säger han till tidningen. 

– Jag har jobbat som snickare i mer än 25 år och har aldrig sett en arbetsplats där säkerheten ignorerats så och samtidigt med så pressat tidschema, säger han.

Myndigheterna avfärdar uppgifterna om hundratals döda. Turkiets arbetsmarknadsdepartement sa i februari att 27 personer har dött på flygplatsbygget. Enligt uppgifter till tidningen Cumhuriyet rapporteras inte offren därför att de anhöriga betalas för att hålla tyst.

Flygplatsen ska invigas i slutet av oktober 2018 och ska kunna hantera 150 miljoner passagerare per år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 400 döda vid flygplatsbygge i Turkiet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig