info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Många byggyrken bland landets farligaste

Flera yrken i byggbranschen ligger högt upp på listan för Sveriges farligaste jobb. Mest utsatta är stenhuggare och murare. Det visar olycks- och skadestatistik från AFA.

AFA redovisar en gång om året en rapport om arbetsskador och sjukfrånvaron på landets arbetsplatser. Det är i det sambandet som de presenterar en lista över vilka jobb som är farligast. I år toppas den av träindustriarbetare. Yrken inom industrin och byggnadsarbete dominerar listan. De farligaste byggyrkena är stenhuggare och murare. De följs av betong-, byggnads- och anläggningsarbetare, målare och isolerings- och VVS-montörer.
Precis som tidigare år orsakas de flesta allvarliga arbetsolyckorna av att någon fallit på jobbet. Något som drabbar byggbranschen mycket hårt. Hot och våld var den olycksorsaken som ökade mest under året.
Till grund för uppgifterna ligger AFA:s skadestatistik. AFA ägs av LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att administrera avtalsförsäkringar som är bestämda i kollektivavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Många byggyrken bland landets farligaste

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig