info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Malmbergsolyckan: Linan släppte från fästet

Hela linan, som höll upp hisskorgen, lossnade från sitt fäste vid tisdagens olycka Malmbergsgruvan, då två män omkom. Detta konstaterade byggbolaget NCC och gruvjätten LKAB:s utredare dagen efter.

Enligt Roger Ekman, regionchef hos NCC som anlitats för byggnadsarbetet i gruvan, fanns låsanordningen där, en kil som håller fast linan, men linan hade lossnat ändå, skriver TT.
– Den hade rullat upp sig på något vis, vi vet inte hur det har gått till, säger Roger Ekman.
En av dem som kan bringa klarhet i vad som hände är mobilkranens förare. Han hade radiokontakt med de två männen i hisskorgen och chockades svårt efter olyckan. Men det är fortfarande oklart om han hade kontakt med de två männen när olyckan inträffade.

Det har också framkommit är att den 21-årige mannen redan för en månad sedan hade varit nära att råka ut för samma olycka. 21-åringens mamma berättar för Expressen att sonen för en månad sedan berättade om en skräckupplevelse i kranen.
– Korgen hade lossnat och dinglat fram och tillbaka. Han var skakis, säger mamman.
Expressen har också fått flera uppgifter om att det har varit problem med den mobila kranen som de två männen använde. De ansvariga cheferna på LKAB och huvudentreprenören NCC, känner däremot inte till att det har varit några incidenter med den mobila kranen.
Arbetsmiljöverket, NCC och LKAB kommer nu att gå vidare med en fördjupad teknisk undersökning av mobilkranen och den utrustning som användes vid olyckan.
– Det kommer att ta tid innan vi kan fastslå orsaken, säger miljöåklagare Stig Andersson, som leder förundersökningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Malmbergsolyckan: Linan släppte från fästet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig