info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Målarna in i Byggnads? Nu är röstningen klar

Frågan om fackförbundet Målarna ska fortsätta som ett eget förbund eller bli en del av Byggnads är avgjord. Strax efter lunch i onsdags röstade kongressombuden för en sammanslagning.

Ett giftermål mellan Målarna, Sveriges äldsta fackförbund, och Byggnads har varit nära flera gånger de senaste 20 åren. Men varje gång Målarna närmat sig ett beslut har svaret blivit nej.

På årets kongress som inleddes under onsdagen var frågan högaktuell igen. Denna gång främst driven av sämre ekonomiska förutsättningar. Stora besparingar krävs om förbundet ska fortsätta som eget fack.

Läs också Plus och minus för målarna – tar de steget till Byggnads?

En arbetsgrupp inom förbundet kom fram till att en sammanslagning skulle göra Målarna starkare i avtalsförhandlingar, leda till en förbättrad ekonomi och en möjlighet att utveckla verksamheten. Nackdelar som gruppen lyfte fram var att en förening skulle leda till mindre inflytande för målare, en högre medlemsavgift och att den kollektiva hemförsäkringen skulle försvinna.

Och nu har alltså klubban fallit. Det blev 66 för en sammanslagning och 52 emot. För att sammanslagningen slutligen ska gå igenom krävs det enligt stadgarna två beslut. En extra kongress ska därför hållas i slutet av november i år.

Byggnadsarbetaren har försökt att nå någon i ledningen för förbundet för en kommentar utan att lyckas.

En som är glad över att det blev ett ja är Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Läs också Målarna kan bli en del av Byggnads: "Heliga kor behöver slaktas"

– Det känns jättebra. Vi gör redan i dag saker ihop och att Målarna nu tar det här steget innebär att vi kan arbeta tillsammans fullt ut. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det ska fattas ett beslut till i november innan allt är klart.

Vi kommer göra allt för målarna ska känna sig välkomna

Klarar Byggnads av att hantera 13 000 nya medlemmar?

– Det kommer vi att göra tillsammans med den höga kompetensen som finns hos Målarna. Vi kommer göra allt för målarna ska känna sig välkomna, det kan jag lova.

Vad vinner Byggnads på att Målarna går med?

– Vi blir ett större och starkare förbund med fler medlemmar. Tillsammans blir vi ett slagkraftigt förbund.

En som inte är lika positiv till sammanslagningen är målaren Börje Carlsson från Målarnas avdelning 3 Väst. Han är inte med som ombud på kongressen men på plats som intresserad medlem.

Efter omröstningen är han upprörd.

– Rent spontat så känns det för jävligt. Jag är riktigt upprörd. Den känslan har jag och då försöker jag ändå lägga ihop hjärta och hjärna.

Målaren Börje Carlsson

Kommer du bli medlem i ett framtida Byggnads?

– Jag vet inte om jag vill det. Första känslan var att nu går jag ur, men sedan får man lugna ner sig lite och tänka efter, säger Börje Carlsson och fortsätter:

– På rak arm kan jag inte se några fördelar med att gå med i Byggnads. Hade vi fortsatt som eget förbund känner jag rent spontat att det hade varit mer motiverande och jobba med fackliga frågor, men den lusten försvinner nu när vi ska gå upp i Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Målarna in i Byggnads? Nu är röstningen klar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig