info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Målare i fara vid bodbrand

Fyra målare blev instängda i boden på andra våningen, medan branden spred sig i snabb fart. De flydde genom ett fönster. En skadades. – Det är tyvärr ganska vanligt att man glömmer utrymningsvägar vid bodetableringar, säger Ingvar Bergh, arbetsmiljöinspektör.

De fyra målarna befann sig på andra våningen av en bodetablering
vid Peabs arbetsplats i Järla sjö, Nacka. Det var 5-6 bodar i rad, med en våning ovanpå. Då det började brinna märkte målarna först ingenting eftersom det var korsdrag, så röken gick åt andra hållet. Då de upptäckte elden var det så övertänt att de inte kom ut och den ordinarie flyktvägen var låst från utsidan.

De lyckades dock få loss gallerfönstret i boden och räddades genom att kollegorna utifrån upptäckt elden och kom till deras räddning med en höglyftande truck. Fallhöjden från boden är över tre meter. Målarna lyckades rädda sig genom fönstret, men en av dem fick ont i ryggen efter fallet ner.
Orsaken till branden, som skedde i förra veckan, var att en säck med arbetskläder pressats in mot elradiatorn bakom ett klädskåp.

Enligt Ingvar Bergh var det rena turen att målarna kunde rädda sig ut genom fönstret. Normalt sett är fönstren låsta och att öppna dem kan ta tid och på många arbetsplatser finns ofta nyckeln inte ens på plats. Men här hade målarna försäkrat sig om att de hade en flyktväg genom fönstret. De hade tidigare lossat skruvarna som håller gallret, eftersom en av dem drabbats av brand privat.
Ingvar Bergh, som arbetar på arbetsmiljöverkets distrikt i Stockholm ser ofta bodetableringar där brandskydd och utrymningsvägar helt förbisetts.
– Det minsta man kan begära är att det finns en nödutrymning och brandsläckare, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Målare i fara vid bodbrand

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig