Målaravtalet KLART – klirr i kassan med nytt system: "Tillskott i plånboken"
Nytt system för flera ersättningar och enklare för medlemsföretag i Måleriföretagen att plocka in varandra som underentreprenörer. Det är några av nyheterna på det nya Måleriavtalet.

Det nya avtalet som berör 14 000 målare är klart. Detta sedan förhandlingarna gick i mål sent torsdag kväll. Avtalet är det första för målarna sedan Målareförbundet gick upp i Byggnads.
Som väntat följer lönehöjningar och avtalslängd alla andra avtal. Värdet är 6,4 procent fördelat på två år. Avtalet går ut den 30 april 2027.
Lön och andra ersättningar:
- Löneökning med 3,4 procent i år och med 3 procent nästa år.
- För ackordstagare innebär det i kronor ett lyft med cirka 1 340 kr/mån i år och med 1 331 kronor nästa år.
- För de som går på tidlön handlar det om 1 087 kr/mån i år och 1 079 kronor nästa år.
- Höjd semesterlön till 13,2 %.
- Pensionsavsättningen höjs med 0,1% år ett och 0,2 % år två.
- Prislistan höjs med 2,98% första året och 2,88% andra året.
– Jag är glad att vi har lyckats sluta ett avtal som stärker både arbetsgivare och arbetstagare och att vi lyckats åstadkomma det utan konflikt. Ett tvåårigt avtal skapar planerbarhet och gör att företagen nu kan fokusera på sin verksamhet, säger Pontus Sjöstrand, vd på Måleriföretagen i ett pressmeddelande.
– Vi har fått in flera förändringar som kommer att gynna våra medlemmar. Förutom höjd lön har vi sett till så att löner och ersättningar baseras på tidlön i stället för garantilön. Det kommer ge ett bra tillskott i plånboken för våra medlemmar, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare, också det i ett pressmeddelande.
Klirr i kassan med nytt system
Flera ersättningar för målarna har tidigare utgått från garantilön. Det har nu alltså ändrats till att man ska utgå från individuell tidlön. Och eftersom snittet för den individuella tidlönen ligger drygt 26 kronor högre än garantilönen kommer ersättningen höjas för flera lönedelar. Det som omfattas är:
- Helglön
- Betald ledighet
- Övertidsersättning 75% (som jobbar på tidlön)
- Permission
- Resor vid traktamente
- Förskjuten arbetstid
- Kompledigt
- Olycksfall/arbetsskada
- Försenad löneutbetalning
Lättare att anlita UE
En vinst för Måleriföretagen rörde användandet av underentreprenörer.
– Nu kan ett medlemsföretag anlita ett annat medlemsföretag som underentreprenör utan att några åtgärder måste vidtas gentemot Byggnads, säger förhandlingschefen Camilla Hedström i Måleriföretagens pressutskick.
Parterna har också kommit överens om att ändra i utbildningsavtalet. Ett medlemsföretag kan nu ta emot fler lärlingar från bygg- och anläggningsprogrammet utan att behöva söka dispens.
För att fler målare ska göra gesällprov kommer examensprovet att ändras. Det teoretiska provet tas bort och i stället kommer fokus ligga på målarens yrkesskicklighet.
Andra nyheter i korthet
- Måleribranschen blir en del av Svenskt Byggkontroll från och med 1 januari 2026.
- Parterna ska tillsammans se över och utveckla skyddsombudens arbetsmiljöutbildningar.
Att Måleriavtalet är klart betyder att Byggnads är färdiga med alla avtal som gick ut den 30 april i år. Det enda som återstår är Entreprenadmaskinavtalet, som gäller till den 31 maj.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.