info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lös last i bilen kan bli dödsfälla

Många hantverkare kör omkring med lösa föremål som maskiner, rör och gasolflaskor i sina bilar. Vid en krock kan det betyda fara för livet. Mellanväggen riskerar att krossas.

Förare med lös last i bilen riskerar att få lasten över sig vid en krock.
Krafterna är enorma. Vid en krock på 50 kilometer i timmen kan en 30 kilos gasolflaska plötsligt få en kraft på motsvarande drygt ett ton.

Mellanväggar ger begränsat skydd

I många mindre servicebilar ger väggarna mellan last och förare bara ett begränsat skydd och kan gå sönder när lösa föremål kommer farande.
– De flesta som kör bilarna är omedvetna om det här. Både om att lös last är farlig och om att mellanväggarna kan krossas av lösa föremål som kastas framåt, säger arbetsmiljöinspektör Christer Brink.
Mellanväggarna har tre funktioner: att dämpa buller, reglera värmen i bilen och vara ett skydd. Hur starka de är varierar mellan olika bilar och fabrikat.

Dödsolycka 2012

Christer Brink ledde haveriutredningen av en dödsolycka 2012. En anställd vid ett bergsprängarföretag dödades när mellanväggen av plast mellan förar- och lastutrymmet krossades på en servicebil, en Volksvagen Caddy från 2008.
Både förar- och passagerarsäte kastades framåt när ett 200-litersfat med diesel och två gasflaskor, 42 och 35 kilo tunga, kom farande. Även bilens verkstadsinredning lossnade och trycktes framåt.
Problemen med riskerna i servicebilar har lett till att Arbetsmiljöverket i år startat en kampanj där man granskar bilar och last och informerar förare och arbetsgivare.

TÄNK PÅ DETTA NÄR DU LASTAR:

  • Alla lösa föremål ska förankras.
  • Kolla så att förankringen är tillräckligt stark för att stå pall.
  • Använd ordentliga spännband eller lastnät.
  • Var medveten om att mellanväggen kan vara av skiftande kvalité. Den ger ett visst skydd mot lösa föremål, men risken är att väggen inte pallar kombinationen lös last och kraften i en krock.
  • Det händer att inredningen i lastutrymmet monteras fel när den flyttas mellan bilar.
  • Om någon annan lastat, kolla så att lasten är fastsatt. Du som förare är ansvarig för lasten. Arbetsgivaren är ansvarig för att du har rätt grejer, kunskap och en säker miljö.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lös last i bilen kan bli dödsfälla

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig