info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönekonflikten i väst fortsätter

Det är fortfarande låst läge i lönekonflikten mellan Byggnads och NCC. Under förra veckan träffade Byggnads mellan 130 och 140 anställda på NCC-arbetsplatser i västra Sverige.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin träffade under förra veckan mellan 130 och 140 anställda på NCC:s arbetsplatser i västra Sverige. Orsaken är lönebråket mellan NCC och Byggnads.
– De är förbannade på att det ska behöva bli ett sådant bråk. Vi får förklara att det är arbetsgivaren som vill förändra kollektivavtalet under fredsplikt, säger Torbjörn Hagelin.
Hur är stämningen på arbetsplatserna?
– Det är klart att det är dålig stämning när de beter sig som man gör. Folk vill sluta och gå till andra företag, säger Torbjörn Hagelin.
Enligt Byggnads handlar det om kollektivavtalsbrott.
Ska ni kalla till förhandling?
– Ja, det kommer det sannolikt att bli, eftersom det är kollektivavtalsbrott på utbetalningsnivån och stupstockslönen. NCC vill ha individuell månadslön. Det handlar om att våra medlemmar inte ska få insyn, inte få delaktighet i sin egen vardag, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.
NCC bekräftar att företaget på sikt vill ha månadslön.
– Vi vill långsiktigt gå mot månadslön, men idag tillåter inte avtalet att vi gör det. Vi måste komma överens om det i avtalsrörelsen, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC.
”Vi har brutit mot avtalet”
Lönebråket mellan byggbolaget NCC och Byggnads väst har pågått under ett års tid. Det handlar i grund och botten om hur lönesystemet ska utformas. Byggnads vill ha ackord, men NCC vill på sikt ha månadslön. Konflikten pågår på 14 arbetsplatser och berör just nu 150 byggnadsarbetare. Enligt NCC har 34 medarbetare, både tjänstemän och byggnadsarbetare, sagt upp sig och angett tvisterna som bidragande orsak till det. Den 21 maj gick NCC ut med att man inte ska betala en lön enligt kollektivavtalet. Den 25 maj betalades den nya lönen ut, en förhöjd utbetalningsnivå, på 198:19 kronor per timme.
– Vi vet att vi har brutit mot avtalet. Vi har gjort det av arbetsmiljöskäl och att våra medarbetare mådde dåligt på våra projekt. Vi har förhandlat en längre tid utan att komma fram till en lösning, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönekonflikten i väst fortsätter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig