info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO utreder gemensam a-kassa

En gemensam a-kassa för alla medlemmar i LO-fackförbunden. Det föreslår fackförbundet SEKO. Och LO har beslutat att utreda frågan.

Bakgrunden är att regeringen vill låta varje a-kassa bära sina egna kostnader. Detta skulle betyda att de som jobbar i branscher med mycket hög arbetslöshet, betalar högre avgifter än andra.
SEKO anser att det skulle bli en mer solidarisk fördelning av kostnader och bättre likabehandling av medlemmarnas a-kassefrågor om LO skapar en ny gemensam a-kassa. SEKO:s avdelning i Västerbotten föreslår i en motion till LO:s representantskap att en sådan lösning bör utredas. Motionen fick bifall på LOs representantskap.
– Det var så det började en gång i tiden, säger Thomas Gustavsson, 2:e förbundsordförande i Byggnads. Arbetslösa slöt sig samman.

Han tycker att det är bra att LO nu ska utreda vad en gemensam a-kassa skulle få för konsekvenser, ekonomiskt.
– Det är positivt med en förustättningslös utredning. Vi behöver få veta hur mycket pengar det rör sig om. Allt som kan göra vår a-kassa bättre för medlemmarna är bra, säger Thomas Gustavsson.
Sten-Åke Thorén, chef på Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa, tycker också att det är positivt att frågan utreds, men vill i övrigt inte säga så mycket.
– Jag kan se samordningsvinster i en gemensam kassa. Det blir också en högre grad av likabehandling för samtliga LO-medlemmar. Men det här är en förbundsfråga.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO utreder gemensam a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig