info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livsfarliga risker på Bravidabygge – jobb stoppades

Byggnadsarbetare riskerade att falla ner från hög höjd. Arbetsmiljöverket la ett omedelbart förbud mot Bravidas arbetsplats vid Lovö vattenverk i Stockholm. Nu krävs företaget på en sanktionsavgift på 400 000 kronor.  

Livsfarliga risker på Bravidabygge – jobb stoppades
– Det som var slående var att det var dåligt planerat, säger Jenny Bengtsson på Arbetsmiljöverket Foto: Holger Ellgaard / Margite Fransson

Bravidas uppdrag var att sätta solpaneler på Lovö vattenverk när Arbetsmiljöverkets inspektör Jenny Bengtsson och hennes kollega kom till platsen. Där kunde de se hur en anställd gick vid takkanten utan att vara inkopplad.

”En arbetstagare syns vid inspektionen gå längs takkant på papptaket utan att vara kopplad med lina, invid fallrisk om åtta meter,” står det i myndighetens handlingar.

Vid sidan om personen som flyttade sig på papptaket arbetade flera personer på ett lutande plåttak. Den uppskattade höjden var mellan tre och fyra meter från taknock på detta tak till underliggande nivå.

Farlig lösning

Vid en närmare granskning upptäckte inspektörerna att säkerhetslösningen som helhet var farlig. För att kunna koppla in sig behövde de anställda gå en sträcka på 10-15 meter och ibland längre, utan att vara inkopplade.

– De hade satt linor ner från ett plåttak som arbetarna skulle koppla sig i, för att sedan arbeta med hjälp av linor. Men när de gick till förankringspunkterna gick de på taket utan fallskydd eftersom de inte var infästa, berättar Jenny Bengtsson.

Fallhöjd på 8 meter

Fallhöjden på de olika delarna varierade mellan 3–8  meter. Fasta fallskydd och ställningar saknades.

– Lina och sele var fel val eftersom detta var ett arbete som skulle pågå i flera veckor och då ska man ha fasta fallskydd.

Krav på 400 000 kronor

Arbetsmiljöverket la ett omedelbart förbud för arbetet och har krävt en sanktionsavgift på 400 000 kronor av Bravida. Myndigheten krävde också att företaget skulle sätta fasta fallskydd vilket senare skedde.

– Det som var slående var att det var dåligt planerat, säger Jenny Bengtsson.

Jenny Bengtsson på Arbetsmiljöverket. Foto: Margite Fransson

Det omedelbara förbudet sattes den fjärde september. Bara några dagar senare, den sjunde september, inträffade en dödsolyckan inom samma företag, i Staffanstorp. Också där har det framkommit brister i fallskydd och i planering.

Liselotte Stray är kommunikationschef på Bravida och svarar via mail.

Arbetsmiljöverket lade ett omedelbart förbud vid Lovö vattenverk på grund av bristande fallskydd.
Varför fanns det inte ett korrekt fallskydd?

”Bravida har i detta, som i så många andra fall tillsammans med byggherren och skyddsombudet tagit beslut om arbetsmiljö och arbetssäkerhet. I detta fallet togs beslutet att använda personliga fallskydd istället för kollektiva fallskydd”

”Gällande sanktionsavgift så är vi informerande och det är ett pågående ärende. Visar det sig att Bravida inte uppfyllt regelverken så kommer Bravida givetvis betala sanktionsavgiften”.

Vi tar båda de händelser du refererar till på mycket stort allvar

Bara några dagar senare inträffade en dödsolycka i Staffanstorp varefter en yrkesarbetare omkom. Också här har Arbetsmiljöverket hittat allvarliga brister i fallskydd och planering. Hur ser Bravida på att det varit två så allvarliga händelser på kort tid inom företaget?

”Vi tar båda de händelser du refererar till på mycket stort allvar och de omfattas av utförliga utredningar. En säker arbetsmiljö och att våra medarbetare ska arbeta säkert är vår högsta prioritet på Bravida”.

”Detta är två ärenden utan koppling till varandra, och enskilda händelser utreds individuellt då de har olika orsaker och bakomliggande faktorer.”

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livsfarliga risker på Bravidabygge – jobb stoppades

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig