info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v43-45

Livsfara på lyxbygget: asbestrisk och hemsnickrad ramp

Upprustningen av den historiska byggnaden till exklusiva lägenheter på Öland gick snett. När Arbetsmiljöverket kom på besök hittades flera faror och brister.

Den hemsnickrade rampen och rören där ingen asbestkontroll gjorts var bara två av punkterna som Arbetsmiljöverket kritiserade. Foto: Arbetsmiljöverket

Det ståtliga huset Sockerbrukets kampanjehem i Mörbylånga på Öland rustas upp och görs om till lägenheter. Den gamla byggnaden, som tidigare var arbetsbostäder för dem som jobbade på Sockerbruket, ska delar upp i sexton nya lägenheter, något som Ölandsbladet tidigare berättat om.

Arbetsnamnet är Badpensionat Öland och de som kommer att bo i de exklusiva bostadsrätterna ska få tillgång till pool, privat odlingslott, boulbana och grillplats.

Men under renoveringen har något gått snett. Enligt Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande från den 2 september finns flera allvarliga brister.

Ingen undersökning av asbest har gjorts. Enligt Arbetsmiljöverket fanns ”risk för asbestförekomst i bland annat värmerör i pannrum och i fix och fog … Risken är att arbetstagare ovetandes i samband med rivning kommer åt material som innehåller asbest och därigenom blir exponerade.”

Vid inspektionen pågick även rivningsarbete med risk för exponering av farligt kvartsdamm.

Arbetsmiljöverket upptäckte också att man flyttade rivningsmaterial med skottkärra från bottenvåningen till en container via en hemmasnickrad träramp. På båda sidor av rampen fanns ett två meter djupt rörschakt som saknade skyddsräcken. Om en arbetare ramlat ner från rampen hade risken för skador alltså varit stora.

Andra brister var att man inte gjort någon föranmälan av bygget, att ingen arbetsmiljöplan fanns och att det fanns brister i första hjälpen.

Martin Rosén på fastighetsägaren och byggherren Nima Fastigheter: Det gjordes ingen föranmälan, fanns ingen arbetsmiljöplan, ingen asbestkontroll, risk för kvartsdammsexponering och en livsfarlig ramp utan skydd. Hur kommenterar du det?

– Vi hade en underleverantör som vi arbetade med under den här tiden. Vi utförde egenkontroller där allt var bra, men sedan kändes det som att det gick för snabbt de sista två veckorna där det här kom upp.

Vad gjorde ni efter mötet med Arbetsmiljöverket?

– Efter mötet fattade vi beslutet att inte fortsätta med den här underleverantören och själva ta över som bas-U. Sedan har vi jobbat stenhårt för att åtgärda de här sakerna. Vi har återbesök imorgon. Vi har kämpat väldigt hårt för att allt ska vara på sin plats.

Ni var ju ändå ansvariga för bygget. Vad har ni lärt er av det här?

– Det är första projektet där jag själv inte är på plats dagligen. Det här spädde på mitt kontrollbehov. Man fick skärpa sig och vi såg att man måste ha ännu mer egenkontroller även om man har avtal med en underentreprenör.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Infobric 250×600 v43-45

Du läser: Livsfara på lyxbygget: asbestrisk och hemsnickrad ramp