info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livsfara då skyddsräcke föll

Strängbetong ska betala 400 000 kronor i företagsbot efter en arbetsplatsolycka där en byggnadsarbetare utsattes för livsfara. Det har tingsrätten i Umeå bestämt.

Byggnadsarbetaren jobbade på elva meters höjd med att ta emot väggblock i januari 2011. När han lutade sig mot ett skyddsräcke lossnade det och föll. Det var rena turen, att han stod på knä, som gjorde att han själv inte drogs med i fallet.
Strängbetong var ansvarigt för byggandet av skyddsräcket. I domen mot bolaget konstaterar Umeå tingsrätt att byggnadsarbetaren utsatts för livsfara och dömer Strängbetong för arbetsmiljöbrott till en företagsbot på 400 000 kronor.

Mycket bristfälligt

Tingsrätten konstaterar att stolpfötter till skyddsanordningen förankrats på ett mycket bristfälligt sätt och anser att den ansvariga personalen varit grovt oaktsam. Felaktigheten gällde inte bara stolpfoten till det räcke som föll, utan flera. Den stolpe som föll hade förankrats med expanderbult istället för de betongskruvar som var föreskrivna. Precis som på flera andra av stolparna hade expanderbulten inte expanderat och fäst ordentligt i underlaget.

Friades

Åklagaren har också åtalat byggarbetsmiljösamordnaren Balticgruppen Byggservice AB för arbetsmiljöbrott. Detta bolag frikändes av tingsrätten, bland annat eftersom bolagets representanter inte underrättats om att Strängbetong ersatt betongskruvar med expanderbultar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livsfara då skyddsräcke föll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig