info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lettisk byggfirma ska betala tre miljoner: ”Vet inte om vi överlever”

När det var dags för rättegång dök den lettiska byggfirman aldrig upp. Nu döms företaget att betala tre miljoner kronor till Byggnads.

Den lettiska byggfirman döms att betala tre miljoner kronor.
Det blev aldrig någon rättegång. Den lettiska byggfirman som anklagats för lönedumpning kom inte till domstolen. Foto: Mostphotos, News Öresund/CC BY 2.0

Hösten 2023 stämde Byggnads den lettiska byggfirman Team Prefabtec, vilket Byggnadsarbetaren tidigare rapporterat om. 

Team Prefabtec hade arbetat på stora projekt i Stockholmsområdet åt beställare som Stena fastigheter och Rimbo hus. Men de lettiska arbetarna hade löner som låg 50–60 kronor under Byggavtalets nivåer och arbetade sexdagarsveckor utan korrekt övertidsersättning eller helglön.

LÄS MER: Vd:n om miljonkravet: ”Erbjudit Byggnads allt jag har råd med”

Dök aldrig upp i domstolen

Facket och företaget förhandlade utan att komma överens. Byggnads valde då att stämma Team Prefabtec inför arbetsdomstolen. Tisdagen den 17 april var det dags för rättegång, men då dök det lettiska bolaget inte upp.

Arbetsdomstolen avkunnade därför en så kallade tredskodom. Det innebär att företaget döms att betala hela fackets yrkande på tre miljoner kronor. Dessutom åker firman på att betala Byggnads rättegångskostnader på 64 800 kronor. 

”Har gett mitt erbjudande”

I ett mejl till Byggnadsarbetaren skriver vd:n på Team Prefabtec att han inte kan kommentera domen idag utan ber att få återkomma längre fram.

I samband med att stämningen lämnades in anklagade han facket för att ha manipulerat siffrorna och krävt ett för högt skadestånd.   

– Jag vet inte om vi överlever en förlust i domstolen. Men jag har gett mitt erbjudande till Byggnads, jag har erbjudit dem allt jag har råd med, sade vd:n till Byggnadsarbetaren då. 


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Så funkar en tredskodom

Tredskodom är den juridiska termen för när en rättstvist avgörs helt enligt den anklagande partens yrkande. Den part som blivit stämd förlorar då målet per automatik. 

För att det ska bli tredskodom krävs att den som blivit stämd inte har inkommit med skriftligt svar eller inställt sig i domstolen.

En tredskodom kan omprövas genom ”återvinning”. En återvinning är en begäran om att målet ska omprövas i samma instans som beslutade om tredskodom. 

Den som vill begära återvinning i Arbetsdomstolen har en månad på sig. 

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lettisk byggfirma ska betala tre miljoner: ”Vet inte om vi överlever”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig