info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Lavallagen måste skrotas"

Byggnads välkomnar yttrandet från Europarådets kommitté. -Nu måste Lavallagen skrotas, säger byggfackets ordförande Johan Lindholm.

Lavalfrågan har i många år varit en stor fråga i fackföreningsrörelsen. Efter Lavaldomen 2007 kom den så kallade Lavallagen som inskränker fackförbundens rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva kollektivavtal. Facken miste rätten att kräva samma avtal för utländska arbetare på tillfälligt jobb i Sverige som för svenska arbetare.
Under onsdagen blev ett yttrande från Europeiska kommittén för sociala rättigheter offentligt. Det kritiserar lagen.

”Får inte utnyttjas”

Byggnads ordförande Johan Lindholm ser rådets yttrande som ett kvitto på att Byggnads hela tiden haft rätt i sin hållning då det gäller Lavalfrågan.
-Nu måste regeringen skrota Lavallagstiftningen. Både FN-organet ILO och Europarådets kommitté dömer ju kraftfullt ut regeringens politik på det här området. Båda visar att de fackliga rättigheterna måste vara starkare än den fria marknaden, att människor inte får utnyttjas, säger han.

Inskränker rättigheter

Europarådets kommitté för sociala rättigheter anser att Lavallagen inskränker de fackliga rättigheterna och att fackföreningar måste få ta till konflikt för att alla som jobbar i Sverige ska ha samma rättigheter.
Europarådet är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation. Den arbetar för att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling. Yttrandet från kommittén för sociala rättigheter är inte juridiskt bindande för Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Lavallagen måste skrotas"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig