info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Laval: regeringen anklagas för passivitet

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och regeringen fick mycket kritik för passivitet då det gäller hanteringen efter Lavaldomen, i tisdagens debatt i riksdagen. Men regeringen står kvar vid sin tidigare uppfattning om vad som ska göras.

Mona Sahlin, partiordförande för s, ansåg att ministern och regeringen agerat passivt när det gäller hanteringen av Lavalmålet. Hon hade ställt en fråga om hur statsministern tänker driva frågan om skydd för kollektivavtal och löntagarnas villkor vid det kommande EU-toppmötet i Bryssel. Men enligt Sven Otto Littorin ska statsministern vid informella samtal vid EU-toppmötet sprida kunskap om den svenska modellen och inställningen när det gäller lönedumpning.
Detta svar var Mona Sahlin missnöjd med och ville se ett betydligt mer kraftfullt agerande på EU-nivå när det gäller kollektivavtalen och rätten till stridsåtgärder. Sven Otto Littorin gav också besked om att han fortfarande uteslutande vill lösa konsekvenserna av Lavaldomen på nationell nivå, genom ändringar i den svenska lagstiftningen och en anpassning av kollektivavtalen. Men hur det ska gå till vill han avvakta med att säga och invänta den utredning som regeringen tillsatt. Den ska vara klar den 15 december.

I tisdagens interpellationsdebatt hade flera socialdemokratiska riksdagsledamöter ställt frågor om Laval och lönedumpning. De efterlyste snabbare besked om hur regeringen tänker agera, bland annat krävdes besked på hur regeringen vill agera innan Lissabonfördraget, EUs nya grundlag, ska behandlas i riksdagen. Men samtliga som ställt frågorna var missnöjda med svaret de fick.
– Ge klara och tydliga besked snabbt, om vad du vill göra med svensk lagstiftning och hur du tänker agera inom EU, krävde riksdagsledamoten Hans Stenberg.
I debatten var det flera ledamöter som berättade om en oro på byggarbetsplatserna efter Laval-domen. Vid riksdagen påbörjades en namninsamling för det upprop, som Byggettan startat. Uppropet kräver att alla frågetecken om kollektivavtal ska vara borttagna innan Lissabonfördraget skrivs under. Vidare att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad och att rätten till stridsåtgärder ska finnas kvar. Namninsamlingarna fortsätter nu på byggarbetsplatser och det är också tänkt att de ska distribueras till löntagare i andra branscher.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Laval: regeringen anklagas för passivitet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig