info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så tvättas din skit bort från kläderna – "Vi stoppar aldrig ner händerna i några fickor"

Lämna de skitiga byggkläderna i en säck på bygget och få tillbaka hela kittet nytvättat. Byggnadsarbetaren har pratat med Roger Nybäck, underhållschef på Berendsens tvätteri i Huddinge utanför Stockholm, om hur tvättprocessen går till.

Märk jobbkläderna, lämna in och få tillbaka allting nytvättat. Foto: Berendsen

1. Märkning

Första steget är att fixa så att kläderna hittar tillbaka till sina ägare. Därför har alla kunder ett leveransadressnummer. Om det är en ny kund på en ny adress måste alla klädesplagg märkas. Om det är en gammal kund som redan skickat kläder kontrollerar man om lappen med leveransadressen sitter kvar. Och i det fall som någon fått ett nytt plagg så finns det såklart ingen lapp. Det åtgärdas genom att en lapp värms fast även där. De flesta byggjobbare har även sitt eget namn i kläderna för att lättare hitta dem när de kommer tillbaka.


2. Sortering och rensning av fickor

Efter märkning är det dags för sortering.

– Vi sorterar efter tvättråden på kläderna. Sedan delar vi även upp dem efter färg. För vissa kläder är det specialregler. Det gäller till exempel varselkläder som tvättas för sig då de inte tål sköljmedel, säger Roger Nybäck.

Orsaken är att reflexerna blir grumliga av sköljmedlet. I det här skedet rensas även fickor. Kläderna ska vara urplockade när de kommer till tvätten, men …

– Vi hittar en del verktyg, men vi stoppar aldrig ner händerna i några fickor då det kan ligga knivar eller andra vassa föremål där. Däremot ruskar vi kläderna så alla verktyg, grus och annat skräp ramlar ut på golvet.

Vad händer med verktygen?

En del verktyg ligger kvar i jobbarkläderna när de kommer till tvätteriet. Det handlar för det mesta om mindre verktyg som fina skiftnycklar och skruvmejslar. I den mån det går att spåra från vilken arbetsplats verktygen kommer så skickas de tillbaka.

– Vi försöker och mycket lämnas tillbaka till kunden, säger Roger Nybäck.

Det finns maskiner som rymmer upp till 60 kilo tvätt. Foto: Berendsen

3. Tvättning
På Berendsens tvätteri används tvättmaskiner på mellan 5 och 60 kilo. En normal maskin i tvättstugan på ett flerfamiljshus brukar ligga på 12 eller 20 kilo. De flesta byggkläder tvättas i 60 grader.

4. Torkning och kontroll
I princip alla byggkläder torkas i stora tumlare. När de är torra är det dags för en översyn för att se om de blivit rena och om de behöver lagas. Bland annat granskas dragkedjor och om kläderna spruckit någonstans. Finns det smuts kvar tvättas kläderna om.

– Om det finns med i avtalet med kunden så lagar vi kläderna. Vanliga problem är att vi måste sy ihop grenen, fixa hål i verktygsfickor och hängbyxor, säger Roger Nybäck.

Ren och vikt tvätt ska tillbaka till bygget. Foto: Berendsen

5. Tillbaka till bygget
När kläderna är rena och hela packas de i säckar igen. Då gäller det att kläder med lappar med samma leveransadress kommer i samma säck. Sedan skickas de tillbaka ut till bygget igen.

Tuffa fläckar

Du kanske själv har märkt hur svårt det är att få bort fläckar av silikon, klister och asfalt? Du är INTE ensam, proffsen på tvätteriet har samma problem.

– De fläckarna går inte att få bort. Asfalt är nog värst, men även torkad silikon är i princip omöjligt att få bort. Det går att skrapa bort till viss del, men det mesta blir kvar.

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så tvättas din skit bort från kläderna – "Vi stoppar aldrig ner händerna i några fickor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig