info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Larmet från oroade byggare: Vi går in till 70-plussare mot vår vilja

Stor oro för att sprida smitta till riskgrupper vid renoveringar kommer nu från hantverkare och andra byggnadsarbetare. Byggföretagen har inte tagit fram några egna riktlinjer än, däremot har en bygghandelkedja förstått behovet och tagit fram en guide utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Mängder av byggnadsarbetare jobbar med lägenhetsrenovering. Men byggnadsarbetare ifrågasätter nu att gå in och renovera hos hyresgäster som är 70 plus.

De är oroade att bära med sig smitta, coronaviruset, till riskgrupper.

– Jag och mina kollegor jobbar i lägenheter där det finns äldre, 70 plus. Vi tycker alla att det känns obehagligt och detta sker mot vår vilja. Vi är rädda att vi ska dra hem smitta till dem och när man själv kommer hem på kvällen och ser alla rekommendationer på att äldre ska isoleras, så känns det ju bara värre.

Så säger säger en av de arbetare Byggnadsarbetaren talat med. Han jobbar i ett större område med lägenhetsrenovering av badrum och kök. Han vill vara anonym, är oroad att han och kollegorna ska råka illa ut, eftersom detta är en så känslig fråga.

På bygget finns en rad yrkesgrupper. Snickare, betongarbetare, plattsättare, vvs-montörer, elektriker, målare med flera.

Han säger att det är svårt att undvika kontakt med de äldre hyresgästerna, även om de försöker.
– De sitter ju där vid sina köksbord och det är ju begränsade ytor. Det är fruktansvärt svårt att hålla två meter och de vill gärna bjuda på kaffe och godis.

Han har försökt att få till ett stopp men både beställare och huvudentreprenören säger att man ska fortsätta.
– Det känns som att det handlar om pengar och tid.

Så de fortsätter köra på och öppnar upp nya lägenheter. Yrkesarbetarna vandrar mellan olika lägenheter varje dag, när de bland annat bilar i badrum och byter avlopp och kranar.
– Idag kom en kollega och sa det känns inte bra. Och så tycker vi allihop. Det kan ju finnas en risk att man smittar även om man inte vet om det, även om man inte känner sig sjuk.

Och det blir färre och färre tomma lägenheter att jobba i på området. Fler folk är hemma och varför de är hemma vet arbetarna inte.

– Vi går ju mellan lägenheterna och riskerar att dra med oss smitta om folk är sjuka, så att vi bär smitta hem till pensionärerna.

Men vad säger byggarbetsgivarna? Hos den största branschorganisationen inom bygg,  Byggföretagen, finns idag inga riktlinjer för den här typen av arbete.

”Vi har inga riktlinjer kring hembesök hos äldre. Däremot anpassar vi rådgivningen efter de rekommendationer som lämnas av myndigheter såsom Folkhälsomyndigheten och hänvisar på vår hemsida till sådan information.”, skriver organisationens kommunikationschef Håkan Lind.

Byggnadsarbetaren har sökt experter inom Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket men ännu inte fått svar.

Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet, kommenterar byggnadsarbetarnas dilemma.

Vad gör man i ett sådant här läge?

– Detta är i första hand en angelägenhet mellan företaget som har uppdraget och beställaren. De måste föra den här dialogen om det är stambyten med kvarboende.  De har ansvar att reda ut hur det här ska fortgå och reda ut hur de ska minimera riskerna, i förhållande till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Byggnadsarbetarna står inför en samvetskonflikt. Hur ska de tänka?

– Byggnadsarbetarna kan inte vägra gå in eftersom vi har arbetsplikt, då kan det bli arbetsrättsliga repressalier. Är arbetstagarna friska och blir beordrade arbete får de gå och jobba. Men finns det en oro bland dem så finns det ändå något man kan göra. Då får man via skyddsombud göra en framställan så att man får upp frågan så ansvariga tar i saken. ”Nu har det kommit en oro i den här frågan låt oss diskutera den”, säger Roger Johansson.

Han pekar på att man antingen kan använda bilaga K i Byggavtalet, om arbetsmiljö, under punkten 3:4 och göra en framställan i arbetsmiljöfråga angående smittspridning. Eller kan man lägga en 6:6a för att man riskerar att gå in till sjuka och riskerar att sprida smitta. Han säger också att arbetare kan vända sig till Byggnads regionala skyddsombud för hjälp.

Beijer Bygghandel har sett behovet av råd bland byggföretag och byggnadsarbetare och just släppt en guide för hantverkare som arbetar hemma i andras hem. “Covid-19 guide för hantverkare”. 

Här ger man tips på hur man kan hindra och hantera tänkbara situationer som kan uppstå och själv hålla sig frisk på bygget. Råden bygger på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Några av råden är:
* Ha en bra handhygien, prioritera handtvätt med tvål. Skaka inte hand med kunder.
* Har du förkylningssymtom som hosta, feber och ont  i halsen ska du stanna hemma.
* När du skjutsar andra i bilen till och från arbetsplatsen – försäkra dig om att alla är friska. Tänk på smittorisken om man sitter nära.
* Prioritera att arbeta i mindre grupper och håll säkerhetsavstånd.

Arbetsmiljöverket har tagit fram riktlinjer för företagare om hur man ska tänka för att skydda sin personal här. 

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Larmet från oroade byggare: Vi går in till 70-plussare mot vår vilja

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig