info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Länsade ställningsbolag – knivmördare i styrelsen

De två brottslingarna tog över ställningsbolaget som sedan länsades. En av dem hade nyligen begått ett mord, den andre dömdes senare för knarkbrott.

Den ena mannen dömdes till mord, den andra för narkotikabrott. Företaget de två tog över länsades senare på tillgångar. OBS! Bilden är inte från företagets byggen. Foto: Mostphotos

Det aktuella ställningsbolaget skrivet i Uppland har en speciell historia. Företaget bildades 2016, men på grund av sjukdom inleddes ingen verksamhet de två första åren.

Det var först hösten 2018, efter att en 50-åring och en 27-åring tagit över i styrelsen, som ställningsföretaget började drivas på riktigt. Man började utföra olika jobb i Västerås, Uppsala och i övriga Mälardalen.

27-åringen ägde aktier i bolaget, men snart framkom att han inte kunde fortsätta sin roll som ledamot och aktieägare. Orsaken: I slutet av november häktades han för mord, något han senare dömdes för i både tingsrätt och hovrätt. Straffet blev fängelse i 16 år. 27-åringen hade misshandlat och sedan huggit ihjäl en man med kniv vid en badplats. Det hela ska ha haft sitt ursprung i ett bråk om en skuld.

När 27-åringen häktades fortsatte 50-åringen att driva ställningsföretaget som vd. Men affärerna gick dåligt och skulderna till bolaget växte. Sommaren 2019 förde 50-åringen över stora summor pengar från företagets konto till sitt eget. Företaget länsades och flera anställda blev utan lön. I samma veva dömdes 50-åringen i tingsrätten till ett års fängelse för knivbrott och narkotikabrott. Han greps bland annat i en bil med två kilo cannabis.

Konkursförvaltaren, advokat Oskar Nordström, berättar att det förekommit misstankar om svartjobb inom företaget.

– Några av de anställda fick lön, andra fick inga pengar alls. Några anställda har berättat att de fick betalt via swish, säger han.

Är det vanligt att man länsar bolag på det här sättet?

– Det ska påpekas att de flesta företagare som drabbas av en konkurs har skött sig. De här rena länsningarna förekommer nu och då – bland annat i det här bolaget. I den typen av konkursade bolag finns inte några pengar på kontot, men man har gjort många, icke affärsmässiga transaktioner före konkursen. När själva verksamheten läggs ner kan det ofta finnas pengar på kontot, men när man väl kommer fram till konkursen så finns det inga pengar kvar.

Oskar Nordström ser inga tecken på att bygg är överrepresenterat när det gäller länsningar före konkurser.

– Skillnaden är att det handlar om så stora belopp i byggbranschen. Där kan det bli stor vinning snabbt. Betalar man inte lön en månad och slipper den kostnaden och istället hänvisar de anställda till lönegaranti, så blir det stora pengar, säger han.

Fotnot: Ekobrottsmyndigheten valde att inte inleda en förundersökning mot 50-åringen, eftersom han stod åtalad för annan brottslighet. 50-åringen har överklagat domen om narkotikabrott och knivbrott till hovrätten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Länsade ställningsbolag – knivmördare i styrelsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig