info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lagbasar kritiska till byggutredning

Lagbasar slog larm om den dåliga arbetsmiljön vid ombyggnaden av Byggnads och Kommunals förbundskontor i Stockholm. Men lagbasarna är förbannade över att bara en av dem är intervjuad i den utredning som gjorts om orsaken. Man riskerar att missar hur illa det varit, menar de.

Utredningen tillsattes på initiativ av Byggnads ordförande Hans Tilly efter att lagbasar trätt fram och berättat om usla arbetsförhållanden och obefintliga tidplaner vid ombyggnaden av Byggnads och Kommunals eget förbundskontor i Stockholm. Det framkom även att det funnits företag utan kollektivavtal på arbetsplatsen. Men redan innan innehållet är känt är lagbasarna besvikna på urvalet. De har utgått ifrån och väntat på att de alla skulle få möjlighet att lägga fram sina synpunkter i utredningen. Men bara en av dem finns med bland det 20-talet personer som intervjuats.

Besvikelse

– Det är en skandal att bara en lagbas har intervjuats i utredningen. De missar en helhetsbild över vad som har hänt och det är obegripligt att de inte talat med alla oss basar som stått ute på golvet och jobbat. Varje yrkesgrupp har haft viktiga pusselbitar att bidra med, säger snickaren och lagbasen Kent Bjerkendahl. Samma besvikelse finns hos lagbasar inom sprinkler, vvs och ventilation som Byggnadsarbetaren talat med.

Behandlas den 7 oktober

Målarbasen Jan Öberg har intervjuats, men är också mycket missnöjd.
-Det är oerhört anmärkningsvärt att inte fler lagbasar är med. Det är ju basarna som jobbat på plats och suttit på alla lagbasmöten och försökt få ordning på tidplaner och arbetsmiljö, säger han. Utredningen ska enligt planerna behandlas i styrelsen för Polstjärnan, Byggnads och Kommunals fastighetsbolag, den sjunde oktober och väntas därefter bli offentlig. Organisationskonsulten Göran Härngren på Teamkultur, är en av två som gjort utredningen.

Varför är inte fler lagbasar intervjuade?

– Vi har intervjuat ett urval på 20 personer från olika kategorier, yrkeskategorier och nivåer i projektet. Från styrelse till projektledning och ner till medarbetare. Man kan alltid önska sig fler intervjuer, men nu har vi gjort detta urval och kommit överens med vår uppdragsgivare om det.
Bland de intervjuade finns bland andra representanter för Polstjärnans styrelse, arkitekter, konsulter, projektledning, platschefer, arbetsledare, Arbetsmiljöverket och hyresgäster.

Regionala skyddsombudet intervjuades

Om lagbasarnas kritik mot att inte basar från alla yrkeskategorier finns med säger Göran Härngren att det burit iväg för långt tids- och kostnadsmässigt att ta med alla. Men att Byggettans regionala skyddsombud som intervjuats om projektet också har valts för att han förutsätts ha fångat upp mycket av yrkesarbetarnas åsikter. Utredningens syfte har varit att granska projektet, bland annat rörande arbetsmiljö och underentreprenörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagbasar kritiska till byggutredning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig