info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Låga städlöner halkar efter

Städare, bilförare och förrådsarbetare är Byggnads lågavlönade medlemmar. De får också lägre löneökningar än de som har högre lön.

En byggstädare fick den 1 april en höjning av utgående lön med 2,40 kronor per timme. Den lägsta tillåtna lönen för byggstädare, som till skillnad mot andra yrkesgrupper i Byggnads ofta ligger nära den verkliga lönen, är nu 90 kronor per timme.
Samtidigt höjdes utgående lön för yrkesarbetare i avtalen med 3,20 kronor per timme. Den lägsta tillåtna lönen höjdes till 120 kronor per timme.
Det betyder att löneskillnaderna växer i Byggnads. Trots gemensamma beslut i LO om låglönesatsningar och satsningar på kvinnodominerade yrken fick alltså byggstädarna, Byggnads kvinnodominerade låglönegrupp, lägre lönelyft än de mansdominerade yrkesgrupperna med högre löner.

Jämfört med den intensiva debatten om lönediskriminering i andra LO-fack har det varit tyst i Byggnads om löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Facket och arbetsgivarna har använt en gammal, etablerad modell för att räkna fram nya löner för de fast avlönade yrkesgrupperna. Den modellen innebär löneökningar till städare, bilförare och förrådspersonal som motsvarar en procentandel av yrkesarbetarnas lön och som därmed leder till växande klyftor.
– Tidigare har vi gjort särskilda satsningar i avtalen, till exempel att utgående löner för städarna inte får understiga en viss nivå. Det har vi inte gjort nu, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
– Det beror på att vi av tradition prioriterar yrkesarbetarna och att vi principiellt vill stärka yrkesbevisets betydelse för lönen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Låga städlöner halkar efter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig