info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lag vann rätt att förhandla om löneform

Byggentreprenörerna har backat från uppfattningen att arbetsgivaren ensam väljer löneform.

Byggnadsarbetarna på JM, som tog strid för ackordet, räddade därmed Byggnads tolkning av den nya löneparagrafen i avtalet.
– Vi har nyanserat vår uppfattning när det gäller valet av löneform, säger Christer Flodén, förhandlingschef på Byggentreprenörerna.
I samband med tvisten om löneform på JMs bygge i Bromma hävdade JMs personalchef, Göran Malmberg och Christer Flodén samstämmigt att arbetsgivaren ensam väljer vilken form av prestationslön som ska användas. Förhandlingarna som föreskrivs i avtalet ska enbart handla om utformning av löneformen och lönens storlek.
Den uppfattningen medförde att laget i Bromma, som ville arbeta på traditionellt ackord, tappade arbetslust i en omfattning som fick JM att tala om maskning. Ytterligare ett JM-lag i Stockholm vägrade acceptera Byggentreprenörernas tolkning av löneparagrafen. Byggnadsarbetarna vann tvisten på båda arbetsplatserna.
– Jag uttryckte mig för kategoriskt då, säger Christer Flodén nu.
– Vi är nu överens med Byggnads om att förhandlingen också ska handla om vilken löneform som ska gälla på arbetsplatsen.
Parterna har en särskild grupp som ska lösa den här typen av tolkningstvister. Det är i den gruppen som frågan om valet av löneform har avgjorts.
Samtidigt har gruppen diskuterat vad som är byggservice enligt den nya löneparagrafen. I byggservice är fast månadslön tillåten.
I några fall har Byggnads avdelningar bromsat införandet av månadslön i byggservice genom att hävda att reglerna i avtalet om vad som är byggservice inte varit uppfyllda.
– Vi har gemensamt lagt fast att byggservice är sådan verksamhet som normalt flyttar runt på flera arbetsställen varje dag och annat som ingår i avtalets regler. Den informationen ska vi gå ut med till våra avdelningar, säger Gunnar Ericson, vice förhandlingschef på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lag vann rätt att förhandla om löneform

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig