info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kyrkan betalade svart ur kollekten

S:ta Clara Kyrka i Stockholm har betalat svarta löner till snöskottare som saknar kollektivavtal. På femtio meters höjd genomförde två lettiska arbetare ett livsfarligt snöröjningsarbete. Lönerna på 600 kronor togs ur kollekten.

När Byggnadsarbetaren kontaktar kyrkans vaktmästare Per Svensson, som godkände arbetet, berättar han utan omsvep vad som hände.

– De här killarna kom hit en tidig morgon i vintras. Jag kan ryska och kunde prata med dem. De ville ha någon stans att ställa sin klätterutrustning. De var snöröjare, berättar han.

Senare kom de lettiska männen tillbaka. De noterade då att det ramlade ner isklumpar framför kyrkans entré och erbjöd sig att skotta bort det.

– Jag ringde till vår fastighetsskötare PB Förvaltning och sa att de behövde komma hit och skotta. Men all deras personal var upptagen.

I samråd med PB Förvaltning beslöt Per Svensson att tillåta de två lettiska arbetarna att göra jobbet. S:ta Clara Kyrkas torn har en extremt brant lutning och risken att falla är därför extra hög.

– Jag tänkte att vi får ta en chansning den här gången och hoppas att det går bra, säger Per Svensson.

Inget kollektivavtal

Eftersom det inte fanns något kollektivavtal mellan S:ta Clara Kyrka och Byggnads arbetade killarna utan försäkring.

Per Svensson och de lettiska arbetarna kom däremot inte överens om hur mycket de skulle få i betalt innan arbetet satte igång. Per Svensson vara bara överens med PB Förvaltning om att fastighetsförvaltaren inte skulle står för notan.

Fick 600 kronor ur kollekten

När jobbet var klart fick arbetarna betalt av en präst.

– En av våra präster tog fram en slant från kollekten. Det var närmare 600 spänn, berättar Per Svensson.

När Byggnadsarbetaren konfronterar Elisabeth Sandlund, vice ordförande i föreningen S:ta Clara Kyrkas vänner, som hyr lokalen av Svenska kyrkan, säger hon att hon inte känner till händelsen och vill först kolla upp det med sina medarbetare.

När hon ringt runt till de inblandade återkommer hon med en historia som vitt skiljer sig från Per Svenssons.

– De här killarna hade kontaktat kyrkan för att de var i nöd. Vi var väldigt tydliga med att de inte skulle få betalt. Efter det utförda arbetet blev de hotfulla och ville ha pengar. Först fick de pengar till mat, men när de fortsatte att kräva mer pengar gav vi dem 600 kronor för att bli av med dem, säger hon.

”Avsikten var frivilligarbete”

Var det ett frivilligarbete menar du?

– Avsikten var att det skulle vara ett frivilligt arbete. Som det blev inser jag också att man kan se det som ett arbete som de fick ersättning för.

Var utrustning de använde anpassad för det enormt farliga arbete de utförde?

– Hur ska jag kunna veta det? Jag var inte där!

Finns det en skillnad mellan att hjälpa utsatta människor och att låta utsatta människor riskera sina liv för att göra ett jobb åt er?

– Men jag säger ju det. Det här borde inte ha skett. De här personerna kom till kyrkan som utsatta människor. De hade jobbigt och svårt. Sen inträffar detta. Hade de bara dykt upp och sagt att de ville skotta vårt tak hade svaret blivit nej.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kyrkan betalade svart ur kollekten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig