info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kylan plågar landets byggen

Det har blivit vinter på allvar i landet och på många platser är det rejält kallt. På bygget av det nya stadshuset Kristallen i Kiruna gör byggnadsarbetarna sitt bästa för att hålla verksamheten igång.

Kylan fortsätter att pina landets byggnadsarbetare. Några morgontemperaturer idag: Särna -35, Målilla -17 och Örebro -21. Längst upp i norr är de vana vid låga temperaturer, men även där är kylan tuff för byggnadsarbetarna. På bygget av det nya stadshuset i Kiruna var det igår -27 och i förra veckan säsongens köldrekord med -35. I dag är det -19.
– Jag vet inte om vi kommer ut idag. Temperaturen lär sjunka lite under förmiddagen. I går när det var minus 27 jobbade vi ett tält där det finns lite värme, säger lagbasen Eino Fäldt.
Så det blev inget jobb ute?
– Nä, det går inte. Vi kan inte jobba ute när det är minus 27.
Var går gränsen för att arbeta?
– Jag vet inte. Jag brukar säga att gränsen går vid minus 20. De säger att vi ska pröva jobba ute idag. Vi får se om det går. Men jag vet inte – det är hemskt kallt här.
Eino Fäldt tror att de kommer jobba i korta pass under dagen.
– Vi kommer att gå ut och in och ut och in under hela dagen. En halvtimme på bygget och sedan in i bodvärmen i en kvart tjugo minuter med lite kaffe innan vi går ut igen. Det går inte att jobba ute hela tiden. Då blir man sjuk.
Förra veckan när temperaturmätaren visade på -35 grader blev det inget arbete alls.
– Jag var ledig då men de som skulle jobba fick åka hem.

Trötta av kylan

Något alla märkt på bygget i Kiruna är att de blir trötta efter en dag i kylan. På stadshusbygget jobbar de långa dagar – elva och en halv timme. De börjar sex och slutar halv sju.
– Det är jävligt lång tid i kylan. Man är helt slut efter jobbet. Vi gör inget annat än sover när vi kommer hem.
Eino Fäldt tycker att de vinterkläder som finns ger ett bra skydd ner till -20 grader. Sedan blir det problem.
– Det blir kallt om händer, fötter och ansikte. Det finns inget som hjälper om det blir kallare. Det är omöjligt att jobba, utan det är bara att gå in i värmen.
Ett annat problem med kylan förutom att byggnadsarbetarna fryser är att maskiner inte fungerar. Dessutom är det svårt att gjuta vid för låga temperaturer.
– Vi har inte kunnat gjuta som planerat på grund av kylan. I morgon ska vi försöka då de lovat minus 13 grader. Och så ska det bli lite mildare till helgen så det blir gjutning även på lördag och söndag. Vi tar en dag i taget och anpassar oss hela tiden till kylan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kylan plågar landets byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig