info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kvitto till facket på kinesiska löner

Byggnads i Kalmar har fått kvittenser på utbetalningar i Kina till ett 90-tal kinesiska byggnadsarbetare som rest hem. De 40 som jobbar kvar i vid Fanerduns projekt, ska få löner i januari, innan de reser hem, enligt Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads i Kalmar, som dock är skeptisk till att arbetarna får behålla hela lönen.

Enligt en tidigare överenskommelse mellan Byggnads och Fanerdun, skulle arbetarna från och med i höstas få alla pengar utbetalade på svenska bankkonton. Men i slutet av förra året uppmärksammades att inga löner betalats ut under hösten. Orsaken sas vara att det kinesiska byggbolaget Xinxing inte kunde föra över pengarna till Sverige. I samma veva reste totalt ett 93 kinesiska arbetare tillbaka till Kina. Byggnads krävde överläggningar om lönerna och om avtalsbrott.
– Nu har vi fått bankkvittenser på att pengar är insatta på konton till arbetarna i Kina. Men jag tror inte att de får behålla hela lönen. De får säkert betala tillbaka en del. Tyvärr är det omöjligt för oss att kontrollera, säger Morgan Nyberg.

Han berättar också att arbetarna under hösten fått ut ett förskott på vardera cirka 9 000 kronor som en slags fickpengar, vilket sedan dragits av från lönen.
Kvar på Fanerduns mässhallsbygge finns ett 40 arbetare.
– De ska ha ut sina löner i januari, innan de reser hem, säger Morgan Nyberg. Arbetarna åker då hem lagom till att fira det kinesiska nyåret.
Dessa pengar ska betalas ut på personkonton i Sverige. Som garanti för att det kommer att finnas pengar har Byggnads fått bekräftelse på att 18 miljoner kronor är på väg från Kina till Sverige.

Byggbolaget Xinxing, ett bolag i Fanerdunkoncernen, har begått avtalsbrott när de inte betalade ut lönerna i tid. Skadestånd för det ska fastställas. Vidare har arbetarna arbetat på ett sätt som strider mot arbetstidslagen.
– Vi har gått igenom listor över tiden de arbetat och sett att de visserligen har jobbat 40 timmar i veckan, men det har skett under sju dagar i veckan och det är inte tillåtet. Man måste ha minst 36 timmars vila under en vecka, säger Morgan Nyberg, som tror att företaget nu gör en arbetstidsförläggning så att det stämmer med lagen.
Övertidsersättningen har betalats ut till dem som rest hem. Men att arbetsgivaren brutit mot arbetstidslagen kommer att leda till en straffavgift som ska fastställas.
Byggnads räknar med att i veckoslutet få träffa koncernchefen Jinxing Luo för överläggningar om detta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kvitto till facket på kinesiska löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig