info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kvarts miljon för fel i asbestarbete

Företagets anställda rev asbest utan tillstånd, utan utbildning och utan att ha kontrollerats medicinskt. Förvaltningsrätten har dömt bolaget att betala drygt en kvarts miljon i sanktionsavgifter.

Det var den tolfte augusti förra året som Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen i Jönköping och kunde konstatera en rad brister i asbesthanteringen. Byggföretagets personal rev takplattor innehållande asbest trots att företaget inte hade tillstånd från Arbetsmiljöverket, vilket man måste ha för sådana uppgifter. De som gjorde jobbet kunde heller inte visa upp några giltiga utbildningsbevis för sådant arbete. Vidare hade de inte undersökts medicinskt inför uppgiften, så som reglerna kräver. Förpackningar med asbesthaltigt avfall var heller inte märkta med varningstexter.
Sammanlagt ledde detta till att Arbetsmiljöverket krävde företaget på 274 800 kronor i sanktionsavgifter. Den största delen av beloppet, 200 000, kommer sig av de saknade utbildningsbevisen. Men företaget har motsatt sig att betala. De har motiverat med att de inte arbetat med asbest sedan augusti förra året och att Arbetsmiljöverket då lade ett förbud som innebar att det skulle kosta företaget 50 000 kronor att arbeta göra det utan tillstånd igen. Verket har konstaterat att det förbudet inte ändrar kraven gällande de regelbrott som redan begåtts.
I maj gick förvaltningsrätten på Arbetsmiljöverkets linje och dömde företaget att betala det de krävts på. Företaget har inte gått vidare till kammarrätten.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kvarts miljon för fel i asbestarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig