info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kryphål leder till sänkt lön

Enligt Byggnads kan byggnadsarbetare från Polen få 21,5 procent lägre lön när vissa byggföretag utnyttjar ett kryphål i EU-rätten. - Vi från facket sida är oroade över vad detta kan led till på sikt, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.

I Sverige betalar arbetsgivarna sociala avgifter för alla sina anställda förutom lönen. I vissa EU-länder, exempelvis Polen, dras pengarna istället direkt från lönen. Vissa polska företag tillämpar det på anställda i Sverige – en avgift på drygt 20 procent dras då från de anställdas lön före skatt. Det innebär att en lön som kan se kollektivavtalsenlig ut i själva verket är en femtedel lägre än i ett svenskt företag.

– Vi kan aldrig acceptera denna till synes legala lönedumpning och otillbörliga konkurrens. Vi har därför lämnat in en anmälan till EU-kommissionen för att få en politiskt och rättslig prövning av frågan, säger Torbjörn Johansson.

Enligt Byggnads innebär kryphålet att svenska företag och företag från EU-länder där egenavgifterna inte betalas av de anställda inte kan konkurrera på lika villkor.

– I praktiken är det ett otillåtet statsstöd och Byggnads kan inte begära konkurrensneutrala löner för de arbetare som får avdrag om inte bolaget går med på detta frivilligt, säger Mattias Landgren, chefjurist på Byggnads.

Om EU-kommissionen inte ändra lagstiftningen är man på Byggnads rädda för att små och medelstora företag kommer att slås ut. De ser även framför sig hur det växer fram en informell ekonomi där byggbolag som utsätts för otillbörlig konkurrens inte har något annat val än att ägna sig åt svartarbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kryphål leder till sänkt lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig