info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads v19 980×240 v19

Kritiska röster sparkas och skickas hem: ”Vill ta över deras anställning”

Byggbemanningsföretagen vill ta över arbetare som vittnar om oseriösa byggföretagare. ”Viktigt att de vågar kritisera utan att bli av med jobbet”, säger Tommy Mattsson, ordförande för Byggbemanningsföretagen.

Tommy Mattsson, ordförande på Byggbemanningsföretagen, vill införa ett nytt system där bemanningsföretag tar över arbetare från oseriösa underentreprenörer som tvingas avsluta sina kontrakt. Foto: Trafik Göteborg/Privat

Byggnadsarbetaren skrev nyligen om NCC:s bygge Centralen, en del av Västlänken i Göteborg. En chef på en underentreprenör på arbetsplatsen hade enligt tre byggnadsarbetare på företaget tvingat de anställda att betala tillbaka halva lönen. Detta genom att de tog ut pengar kontant och gav till chefen. Företaget nekar dock till detta och menar att byggnadsarbetarna ljuger. Både parter har i samband med händelsen polisanmält varandra. Samtidigt sa NCC, efter en egen internutredning, upp avtalet med underentreprenören som fick lämna arbetsplatsen omedelbart.

En konsekvens av detta är att de utländska byggnadsarbetare som berättade om situationen nu blivit av med jobbet och hemskickade. Något som fått den nystartade organisationen Byggbemanningsföretagen att agera. De tycker att det är fel att byggnadsarbetare som klagar på någon som är oseriös i branschen blir av med jobbet. Och i vissa fall skickas hem. Därför vill de införa ett system där ett bemanningsföretag går in och tar över uppdrag.

Läs också Byggbolag i knipa får ny ägare – stora förluster

– Ska vi få ett stopp på de här oseriösa företagen måste byggnadsarbetare våga vara visselblåsare. Då kan vi inte ha en ordning där de riskera att bli av med jobbet. Därför vill vi ha en modell där ett bemanningsbolag kliver in och tar över arbetarna i de fall en underentreprenör misskött sig. Vi kan sedan driva projektet vidare fram till dess att ansvariga hinner handla upp ett nytt företag, säger Tommy Mattsson.

Ska vi få ett stopp på de här oseriösa företagen måste byggnadsarbetare våga vara visselblåsare

Byggbemanningsföretagen har under de senaste åren utsatts för en hård konkurrens av utländska byggbolag. Sedan 2016 har bemanningsbolagen inom bygg tappat 70 procent av marknaden.

– Vi går på knäna allihop. Vi blir utkonkurrerade av utländska, oseriösa byggföretag. Vi vill täppa till de här luckorna som öppnar för oseriös verksamhet som finns på arbetsmarknaden. Att göra det lättare för visselblåsare är en väg. Om vi lyckas med det kommer vi få tillbaka våra jobb.

Så bemanningsbolagen är vinnare om den här modellen införs?

Läs också VVS-firma stäms i AD – bråk om lön och material

– Till viss del är det så. Om vi får de här personerna att jobba för oss istället så tjänar vi lite på det. Men samtidigt är det ingen jättebra lösning för oss. Vi måste registrera samordningsnummer och öppna svenska bankkonton och det för ett jobb som kanske pågår under några veckor. Men i det långa loppet skulle vi kunna få en renare arbetsmarknad och de som vinner mest på det är de svenska byggnadsarbetarna.

För att få igång ett fungerande system vill Byggbemanningsbolagen ha med både stora beställare, Byggföretagen och Byggnads på tåget.

Hur skulle det gå med lönen för de arbetar ni tar över?

– De skulle få samma som de har som jobbar på just den arbetsplatsen. Om man tar NCC:s bygge där i Göteborg som exempel. Om deras egen personal där har 240 kronor i timmen så skulle de vi tar över få lika mycket. De skulle då få en vanlig lön där de skattar i Sverige.

Först får de halva lönen och sedan när de klagar får de sparken och tvingas åka hem igen

Tommy Mattsson är noga med att påpeka att bemanningsbolagen själva inte har någon möjlighet att fylla upp hela arbetsmarknaden utan ett det även behövs utländska arbetare.

– De får gärna vara här och jobba men det ska vara med rätt villkor, rätt lön och att de betalar skatt och arbetsgivaravgifter i Sverige. Jag tycker oerhört synd om de här som kommer hit med yrkesbevis från sina länder och är duktiga hantverkare. Först får de halva lönen och sedan när de klagar får de sparken och tvingas åka hem igen. Så ska vi inte ha det i Sverige 2021.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v19

Du läser: Kritiska röster sparkas och skickas hem: ”Vill ta över deras anställning”