info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstanke om att chef tog lön – NCC sparkar UE

NCC:s underentreprenör ville att byggnadsarbetarna skulle ta tillbaka påståendet om att de tvingats betala hälften av lönen till chefen. Om de gjorde det skulle de få betalt. Det avslöjar SVT. Nu haft NCC bestämt sig för att säga upp avtalet med entreprenören.

Tre byggnadsarbetare på storbygget Västlänken i Göteborg har tidigare berättat för SVT att de tvingats betala tillbaka delar av lönen till deras egen chef. De menar att när lönen kom fick de ta ut hälften och ge till chefen. Företaget de jobbar på är underentreprenör åt NCC på arbetsplatsen.

Igår kväll avslöjade SVT att den aktuella underentreprenören försökt få arbetarna att ta tillbaka alla påstående genom att erbjuda pengar. Erbjudandet gick ut på att byggnadsarbetarna skulle vara med i en film där de skulle medge att deras tidigare uttaladen inte var sanna. De skulle bland att säga att ”de fått idén från någon annan och nu insett att de gjort fel”.

Under fredagen kommunicerade NCC att de beslutat sig för att säga upp avtalet med underentreprenören. Detta med omedelbar verkan. Det handlar om en entreprenör på deletappen Centralen. Beslutet fattas enligt NCC efter en egen internutredning då bolaget anser att underentreprenören brutit mot deras gemensamma avtal.

– NCC har en tydlig uppförandekod som beskriver vad NCC förväntar sig av en underentreprenör. När vi nu har utrett ärendet gör vi den samlade bedömningen att förtroendet för underentreprenören är rubbat och vi har beslutat att avsluta samarbetet, säger Nils Bjelm, divisionschef NCC Infrastructure i ett pressmeddelande.

Frågan är hur det ens är möjligt att en sådan här situation uppstår på en av NCC byggarbetsplatser. Tove Stål är presschef på NCC.

– Vi har gjort löpande kontroller av bolaget och ser till exempel att tidrapporter matchar med lönespecifikationer och löneutbetalningar. Det är viktigt att lyfta att detta rör händelser som ska ha skett efter att medarbetaren har fått sin lön utbetalad till sig. Vi ser mycket allvarligt på dessa händelser. Medarbetare i våra projekt ska självklart ha avtalsenliga löner och villkor. Aktörer som bryter mot detta har inte i branschen att göra.

Vad gör ni för kontroller för att det inte ska ske?

– Vi kommer att fortsätta att göra noggranna kontroller av våra underleverantörer och agera vid minsta misstanke om oegentligheter. Vi kommer också arbeta ännu hårdare med att kommunicera vad vår uppförandekod innebär för både våra leverantörer och deras medarbetare, säger Tove Stål.

Byggnadsarbetarna och underentreprenören har polisanmält varandra. Byggnadsarbetarna menar att de flesta av de anställda på företaget tvingats plocka ut pengar och betala. Företagets ledning säger att det inte finns någon sanning i påståendet. De menar i stället att de tre byggnadsarbetarna försöker utpressa bolaget och har därför gett dem sparken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstanke om att chef tog lön – NCC sparkar UE

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig