Kravet för glasarbetarna – bättre pröjs på annan ort
Högre ersättning vid jobb på annan ort, ett anpassat huvudentreprenörsansvar in i avtalet och en ny form av ackord. Och sedan lönehöjningar på 3 procent. Det är fyra av fackets krav för landets glasmästeriarbetare.
De lönekrav som facket har för landets glasmästeriarbetare är samma som de under veckan redan krävt på de fyra andra byggavtalen i branschen. Lönen ska upp med 3 procent. Det minsta som någon kan få är 783 kronor per månad. Samtidigt yrkar facket på att utgående löner och andra lönenivåer i avtalet ska räknas upp med 3 procent.
Här följer ytterligare några av de krav som Byggnads i dag lämnat över motparten Glasbranschföreningen.
- Facket vill att OB-ersättningen ska bli högre.
- Ett annat lönerelaterat yrkande gäller ersättningen för ej debiterbar tid. Kravet är att den ska upp till 1,5 gånger rörlig del plus den fasta delen.
- Att det införs en ny form av ackord i avtalet.
- Satsningen på pensionerna ska fortsätta. Kravet gäller den extra pensionsavsättning som infördes 2017. Nu vill facket att den försätter och att avsättningen ökar.
- Enligt Byggnads har glasmästeriarbetarna sämre villkor i sitt avtal jämfört med de andra byggavtalen när det gäller arbete på annan ort. Därför vill man nu få in i avtalet att anställda som på egen hand fixar boende på annan ort, förutom traktamente, även ska få ett förrättningstillägg på 35 procent av traktamentet. Facket kräver även ett högre trakt under de 14 första arbetsdagarna på en ny arbetsort.
- Ett krav tar upp lönespecifikationen. Här vill facket att det förutom de uppgifter som finns i dag även ska finnas uppgifter om avsättning till avtalspension, extra pensionsavsättning, arbetstidsförkortningssaldo och övertidsaldo.
- Att ett huvudentreprenörsansvar anpassat för glasbranschen förs in i kollektivavtalet.
- Vidare vill facket att arbetsgivarna ska stå för optiskt slipade skyddsglasögon för glasmästeriarbetare med nedsatt syn.
- Fler semesterdagar. Facket vill att den betalda semestern ”utökas med flera dagar per år”.
- Sedan tidigare finns det ett friskvårdsbidrag inskrivet i avtalet. Nu vill facket se en höjning.
- Smutsiga arbetskläder? Snart är det problemet ett minne blott. I alla fall om Byggnads krav på att arbetsgivarna ska ombesörja tvätt av arbetstagarnas kläder går igenom.
- Att personalutrymmen utformas så att kvinnor och män kan erbjudas avskilda utrymmen för ombyte.