info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på lettiskt bolag var normala

Byggnads hävdar att förhandlingen om avtal med det lettiska bolaget Laval un Partneri följde samma mönster som alla hängavtalsförhandlingar. - Lönediskussion är normalt. Men blockadbeslutet gällde avtal, säger Gunnar Ericson.

En artikelserie i Dagens Nyheter (DN) har väckt liv i den diskussion som dominerade media för ett år sedan – avtalskonflikten mellan Byggnads och lettiska Laval un Partneri. I en av artiklarna hävdar skribenten, Maciej Zaremba, att Byggnads ställt ett orimligt högt lönekrav på Laval un Partneri, som villkor för att teckna avtal. Han påstår också att Byggnads försökt dölja kravet.

Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericson, säger att påståendena är tagna ur luften.
– Blockadbeslutet gällde kollektivavtal, inget annat. Det är så förhandlingsordningen är, man skriver ett avtal som reglerar hur man ska komma överens om lön, säger han.
– Däremot är det självklart och inget vi försökt dölja att man diskuterar lönenivåer i de förhandlingar som förs inför tecknande av kollektivavtal. Det finns heller inga regler som förhindrar det.

Byggnads avdelning i Stockholm har skrivit på ett förhandlingsprotokoll från den 15 september 2004 där det står att man kräver 145 kronor per timme i lön. Det kravet bekräftade Lars-Göran Bromander, ombudsman på Bygg-Ettan, i en artikel på Byggnadsarbetarens hemsida den 4 november, flera veckor innan mediastormen om Vaxholm dragit igång.
Summan 145 kronor grundade sig på genomsnittsförtjänsten på ackord i Stockholm vid den tidpunkten. Laval såg, enligt vad advokat Anders Elmér hävdade i AD, uppgiften som ett villkor för avtal. Byggnads beskriver uppgiften som en information om vad ett eventuellt avtal skulle komma att betyda i lön.

– Det är nog ovanligt att man diskuterar ett kollektivavtal utan att fundera över kostnaden. Det betyder inte att en sådan uppgift är ett villkor för avtal, säger Gunnar Ericson.
Anders Elmér menar fortfarande, enligt en artikel i DN, att Byggnads lönekrav var ett villkor för avtal och att det sedan ändrades, vid ett medlingsmöte mellan Laval och Byggnads, den 1 december 2004. Vid det mötet redovisade Byggnads att utbetalningsnivån vid ackordsarbete i Stockholm var 138 kronor per timme. Det är den lönenivå som utgår under tiden som ackordsförhandlingar pågår och skulle alltså bli Lavals avtalsenliga lönekostnad till dess att man hade enats om löneform och lönenivå.

I Byggnadsarbetaren har anställda på Laval un Partneri berättat om att de verkliga lönerna var mellan 20 och 35 kronor per timme. Det är långt under den lön företaget påstod sig betala. Företaget har inte dementerat de uppgifterna trots att de haft tillfälle till det både i Byggnadsarbetaren och i AD.
Mycket talar därför för att företaget var relativt oberoende av vilken lönenivå som fastställdes i avtal. Däremot hade ett avtal inneburit att Laval hade fåt svårt att undgå avgifter för försäkringar, granskning med mera och risken för att de verkliga lönerna hade avslöjats vid Bygg-Ettans lönegranskning hade ökat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på lettiskt bolag var normala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig