info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranförare oroade efter cancerlarm

På pappersbruket Ortviken i Sundsvall finns en överfrekvens av testikelcancer. Orsaken utreds och kaolinlera, som används i produktionen, är en gemensam nämnare för dem som drabbats. Produkten hanteras också av kranförare vid lossning i Tunadalshamnen och de är oroade.

– Det ryker väldigt när man lastar. Det är klart att man blir betänksam när man hör uppgifterna från Ortviken, säger kranföraren Alf Söderström.
Tre av arbetarna på pappersbruket i Ortviken har fått testikelcancer. Ytterligare en anställd på en leverantörsfirma har fått samma sjukdom. Det rör sig om fyra fall bland totalt cirka 150 personer.
Pappersbruket har därför startat en utredning.
– Vi undersöker flera möjliga orsaker till cancerfallen och kaolinleran är en, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products.
Gemensamt för dem som insjuknat är bland annat att de arbetat med kaolinlera på olika sätt. Tre inne på pappersbruket har sysslat med bestrykning av papper och den fjärde är anställd hos en leverantör av leran. Leran används i ett material som används för bestrykning av papper.
Under utredningen har det kommit fram att det giftiga och cancerframkallande ämnet dioxin finns i kaolinlera. Tidigare uppgifter tyder på att halterna är mycket låga. Dioxin finns i naturen, det bildas vid förbränning. Det tas upp i kroppen via hud och andning. SCA har skickat iväg egna prover för analys för att få veta mer om innehållet i just det material som används på Ortviken.
Företaget Norrlandskranar lossar kaolinleran som kommer från Cornwall i England i lösvikt. Det ryker väldigt vid lossningen och om vindriktningen är ogynnsam kommer dammet in i hytten.
– Vi hade ett möte igår med företagsledningen. Företaget ska undersöka hur vi kan få till ett filter vid inluften så att dammet aldrig kommer in i hytten, berättar skyddsombudet Göran Byström.
– Vi diskuterade också att akut använda andningsmask i hytten.
Norrlandskranar lastar leran på ett transportband och sedan går den vidare för ytterligare behandling. I den slutliga produkten för bestrykning används 95 procent lera och kemikalier tillsätts. Också om denna färdiga produkt kan orsaka cancerfallen undersöks. Det finns olika sorters kaolin. Här används den vita.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranförare oroade efter cancerlarm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig