info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kraftigt höjd avgift till Byggnads

Medlemsavgiften till Byggnads i Kiruna höjs med 38 kronor per månad, 12,1 procent, från årsskiftet. Kiruna har landets högsta avgift och höjer också mest i landet. Men fler avdelningar höjer avgiften kraftigt.

Medlemsavgiften till Byggnads består av tre delar, förbundsavgiften, avdelningsavgiften och avgiften till a-kassan.
Från årsskiftet höjs avgiften till förbundet med fem kronor per månad, från 111 kronor till 116 kronor. Samtidigt ökar 27 av 32 avdelningar sina avgifter.
Göteborg har, trots fem kronor mer i avgift till avdelningen, den lägsta avgiften, 295 kronor per månad. Kiruna, som lyfter avdelningsavgiften med 33 kronor, får den högsta avgiften, 353 kronor per månad.

Byggnads a-kassa höjde sin avgift med 15 kronor per månad den 1 september i år. Den förändringen, plus de höjningar som nu genomförs innebär att avgiften för en medlem i Kiruna ökat med 17,7 procent sedan i september i år.
Claes Nyqvist, Byggnads ekonomichef, motiverar de fem extra kronorna till förbundet med att man inte höjt sedan 1994.
– Det här motsvarar kostnadsutvecklingen, säger han.
Gottfrid Augustsson, kassör i Byggnads i Kiruna, konstaterar att rekordhöjningen är nödvändig och att den har fått starkt stöd bland förtroendevalda i avdelningen.
– Vi har varit för snåla med att ta ut det vi behöver tidigare, säger han.

Skillnaden i avgift mellan Kiruna och storstäderna Stockholm och Göteborg blir nu 57 respektive 58 kronor per månad. Gottfrid Augustsson tror att det beror på att man i Kiruna kan ha full koll på till exempel svartjobb med en relativt hög bemanning. Det klarar man inte hur mycket folk man har i storstäderna, tror han.
Utöver avgiften till förbund, avdelning och a-kassa betalar Byggnads medlemmar granskningsavgift eller vvs grundavgift samt, vid ackordsarbete, mätningsavgift.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kraftigt höjd avgift till Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig