info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Köpa värmepump på nätet kan vara dålig affär

25 procent av alla skadade luft/luft-värmepumpar som är yngre än 5 år byts ut mot nya. Internethandeln är en av anledningarna. Det visar Folksams senaste undersökning.

Luft/luft-värmepumpar i prisklassen 15-20 000 kronor, inklusive installation, är mycket populära och enligt Folksams undersökning kommer det säljas över 75 000 exemplar i år.
Samtidigt är det en mycket hög utbytesfrekvens på relativt nya luft/luft-värmepumpar jämfört med till exempel bergvärmepumpar där endast en procent av skadefallen byts ut. En av anledningarna till varför så många luft/luft-värmepumpar byts ut är Internethandeln.
– Tillverkarna konkurrerar framförallt med låga priser. Problemet är att många av dem upphör, går i konkurs eller helt enkelt brister i seriositet, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.
Han menar att många konsumenter lockas av de låga priserna på Internet men i själva verket blir lurade när luft/luft-värmepumparna går sönder efter några år och att det då varken finns garanti eller reservdelar att få tag i.

Enligt Folksams undersökning lockar mindre nogräknade leverantörer med att kunden kan montera pumpen själv och därmed tjäna mycket pengar. Men till och med för yrkesmän krävs mycket kunskap för att lyckas med en bra installation. Enligt lagen krävs att yrkesmän är både ackrediterade och certifierade för att montera en luft/luft-värmepump.
– Därför är det alarmerande att lagen är så luddigt skriven att många försäljare kan säga att privatpersoner helt utan yrkeskunnande ordnar installationen lika bra och dessutom kan tjäna pengar på det, säger Jan Snaar.
Följden av en amatörmässig installation kan också bli att den energieffektivitet och goda värmeekonomi som var tanken helt uteblir.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Köpa värmepump på nätet kan vara dålig affär

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig