info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konsolen som räddar ryggen

Murare måste inte slita ut kroppen med tunga balkar. Konsoler kan vara ett sätt att rädda ryggen.

I flera artiklar har Byggnadsarbetaren skildrat eländet med att murare tvingas hantera allt tyngre balkar. Men det finns alternativ. Konsoler kan göra jobbet lättare.
– Det är jättebra. Med konsoler kan man dela upp en balk i mindre delar och då blir vikten lägre. Man slipper vara fem, sex man för att bära, säger Pär Göransson, murare på Murbolaget i Skåne.
Han och kollegorna använder delvis konsoler på ett bostadsbygge vid Malmö Live.
På det sättet kan man ha en stor fönsteröppning men få ner balkarna i mindre, hanterliga bitar.
– Nu har vi bara behövt vara två man för att bära, säger Pär Göransson. Enda nackdelen, tycker han, är att det tar lite längre tid att göra infästningarna. Det blir också dyrare.
– Men allt är bra som gör vårt jobb lättare. Det här vill jag ha på fler ställen, säger han.
På bygget som drivs av Skanska murar de ett 19 våningar högt hus. Konsoler är det dock bara på en mindre del. Problemen med tunga lyft finns till största delen kvar, på grund av byggkonstruktionen.

”Det finns hjälpmedel”

Några mil bort, i Lund, jobbar hans kollega, muraren Björn Andersson. Han är ordförande i Mur- och plattsättarklubben i Malmö och en annan varm förespråkare för konsoler.
– Vi kan inte acceptera att folk blir skadade när de arbetar. Det måste till en förändring och det finns ju alternativ, säger han.
Han vill rädda sin egen och andras hälsa och tog nyligen initiativ till en murarträff hos Tegelmäster i Bara, utanför Malmö. Dit hade han bjudit in tillverkare av olika slag för att visa upp hjälpmedel som ska skona murarna. Ett fyrtiotal murare fick tips om allt från murarslevar till konsoler. Själv har Björn ont i ryggen till och från efter att han förlyfte sig på en balk. Och han har sett flera kollegor som skadats.
– Det finns så mycket hjälpmedel som murarna aldrig får veta något om. Det ville jag ändra på, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konsolen som räddar ryggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig