info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Kollektivavtal ska gälla fullt ut"

Avtalsenliga villkor skulle börja krävas i offentliga upphandlingar. Men efter att SD vänt i frågan röstas lagen antagligen inte igenom. I dag debatterar SD-ledaren med civilministern.

I september förra året föreslog en statlig utredning att krav gällande åtminstone arbetstid, lön och semester i nivå med kollektivavtal skulle ställas vid offentliga upphandlingar. Byggnads ordförande Johan Lindholm var måttligt imponerad.
– Det jag studsar på är att återigen pratar man kollektivavtalsenliga villkor. Det är inte detsamma som svenska kollektivavtal. Det är inte tydligt och där tycker jag man går fel hela tiden, sa han till Byggnadsarbetaren när förslaget presenterats.

SD har vänt

I februari hade regeringen tagit fram ett utkast till lagrådsremiss där krav infördes även gällande försäkringar och tjänstepension i nivå med kollektivavtal. Men när den slutgiltiga lagrådsremissen kom i maj var dessa borta.
– Vi har en pragmatisk inställning. Vi vill ha ett brett stöd för våra förslag, sa civilminister Ardalan Shekarabi då till tidningen Arbetet.
Han sa sig utgå från att riksdagen skulle komma att anta förslaget. Men så ser det nu inte ut att bli. Den tolfte september stod det klart att Sverigedemokraterna vänt i frågan och inte längre ger sitt stöd till lagen. De använder bland annat samma argumentation som allianspartier och näringslivet lyft fram; att förslaget skulle slå mot småföretag som ofta saknar kollektivavtal.

”Små, små steg åt rätt håll”

I dag på förmiddagen ska Ardalan Shekarabi debattera upphandling med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Bromölla.
Vi har ställt några frågor till Byggnads ordförande Johan Lindholm om hur han uppfattar nuläget.


Vad tycker du om förslaget som ligger i riksdagen?
– Det är små, små steg åt rätt håll men det är långt ifrån det slutgiltiga förslag vi hade velat se. Vi har hela tiden stått för att svenska kollektivavtal fullt ut ska gälla på svensk arbetsmarknaden.
Alltså inte, så som i förslaget, kollektivavtalsliknande villkor, utan krav på kollektivavtal?
– Ja, det kommer vi jobba för framöver också. Förslaget är arbetarvänligt och ett steg åt rätt håll för många, men vi hade önskat mer.
Krav på försäkringar och pension var först inte med i förslaget, sedan var det med och nu är det borttaget igen. Vad säger du om den resan?
– Det måste ju bli nästa steg. Alla de delarna hade behövt vara med, men det handlar ju om att få stöd för saker och ting i riksdagen också.
Hade du väntat dig att alliansen skulle ställa upp på ett sådant här lagförslag?
– Jag tycker alla pratar sig varma för den svenska modellen med kollektivavtal och att arbetsmarknadens parter gör ett bra jobb. Det här är ett verktyg som vi hade behövt. Det måste i slutänden bli krav på att våra avtal ska gälla alla på svensk arbetsmarknad.
Finns det utrymme för det i EU-regelverket?
– Jag tror att det handlar mer om vilja. Arbetsgivare, näringsliv, arbetarrörelse och politiker skulle kunna göra gemensam sak av det här, faktiskt sätta ner foten.
Tror du det finns någon möjlighet att förslaget går igenom i höst?
– Som det ser ut nu är det en högerallians med SD som kommer rösta ner det.
Men hade ni räknat med att SD skulle backa förslaget så det gick igenom oberoende av alliansen?
– Jag har inte tittat så mycket partipolitiskt på det utan jag har velat titta på som ändå driver våra frågor framåt. Det är mitt jobb att vara blåslampa på politiken. Då är det tråkigt om man ena dagen säger sig stå upp för kollektivavtal, vilket jag tycker alla politiska partier säger, men så kommer det ett konkret förslag åt det hållet och helt plötsligt blir det negativt.
Är du förvånad över att SD ändrat sig?
– De stod ju och tyckte något helt annat innan sommaren. Utifrån att man säger sig värna svenska löntagare är det här ett förslag som jag tycker det verkar konstigt att man inte tycker är bra.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Kollektivavtal ska gälla fullt ut"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig