info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollegorna som dog på bygget 2023

16 personer miste livet i byggolyckor 2023, sju fler än året innan. Här är kollegorna som aldrig kom hem.

29-årig man

15 januari. En arbetsledare dog efter att ha blivit klämd under en betongbask. Vid olyckan arbetade två underentreprenörer med att anlägga ett suicidstaket utmed järnvägen, vid Tormestorp nära Hässleholm. De göt för stolpar när en spårbunden grävmaskin med en påkopplad betongblandare välte.

 • Arbetsgivare: WR Montör.
 • Brottsutredning: Pågår.

Foto ur polisens utredning.

38-årig man

21 februari. En isolerare och delägare dog efter att ha blivit klämd mellan en pelarlift och ett rör vid en arbetsplatsolycka på Rexcell Tissue och Airlaids anläggning i Bengtsfors. Entreprenadjobbet bestod i att isolera rör. Han klämdes fast mellan liftens skyddsräcke och röret på cirka 2,5 meters höjd.

 • Arbetsgivare: Ett familjeägt lift- och ställningsföretag.
 • Brottsutredning: Nedlagd.

Bilder ur polisens utredning.

35-årig man

2 mars. En vd, utländsk medborgare, dog efter att ha fallit från en byggnadsställning vid Selma Lagerlöf torg i Göteborg. Han befann sig tre våningar upp och skulle kasta avfall i en container, då han föll och dog av sina skador. Mannen var företagsägare till en underentreprenör som huvudentreprenören Hökerum Bygg anlitat. Enligt uppgifter hade han lossat skyddet för att komma åt att arbeta.

 • Arbetsgivare: Budxom Bygg Service.
 • Brottsutredning: Nedlagd.

Olyckan inträffade vid en bergtäkt utanför Vetlanda. En person var fastklämd under grävmaskinen. Foto: Sofia Lönander, Vetlanda-posten

51-årig man

20 april. En maskinförare dog efter att marken gett vika och den 37,5 ton tunga grävmaskinen vält på en bergtäkt utanför Vetlanda. Maskinen blev liggande med hytten neråt. Marken var instabil, enligt Räddningstjänsten. Maskinföraren gjorde arbete åt Sandahls Entreprenad en liten bit ifrån själva berget men på täktområdet. Han skulle gräva en sedimentationsdamm.

 • Arbetsgivare: T. Falks Entreprenad AB.
 • Brottsutredning: Nedlagd.

Platsen där mannen föll i vattnet. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

51-årig man

30 maj. En broarbetare dog efter att ha fallit i vattnet vid arbeten på Bergviksbron i Piteå. Han föll då han gjorde arbeten med att byta ut ett broräcke som skadats. Jobbet var beställt av Trafikverket. Flera räddningsinsatser gjordes för att hitta mannen, bland annat med helikopter, drönare och dykare. Mannen återfanns den 8 juni med hjälp av Missing People.

 • Arbetsgivare: Svevia.
 • Brottsutredning: Nedlagd.

44-årig man

25 juli. En målare och företagare dog efter en olycka i samband med måleriarbeten. Han föll från en byggställning som var uppställd vid en villa där han skulle utföra jobb. Olyckan inträffade i Ölmstad, söder om Gränna.

 • Arbetsgivare: Eget företag.
 • Brottsutredning; Nedlagd.

Elskåpet och ett fundament sitter ihop. Micke Engström, Sundsvalls Tidning

63-årig man

15 augusti. En maskinförare och företagare dog efter att han träffats av ett fallande teleskåp och tillhörande betongfundament. Han skulle ta bort teleskåpet med hjälp av en grävlastare, men hade vid olyckan gått ur maskinen. Olycksplatsen låg i Erikslund, utanför Ånge.

 • Arbetsgivare: Den omkomne var delägare i ett familjeägt grävföretag.
 • Brottsutredning: Nedlagd.

63-årig man

7 september. En montör anställd på Bravida dog efter att ha fallit från en rullställning, ner i ett betonggolv. Han skadades så svårt att han senare avled. Han jobbade med en anpassning av företagslokaler i Staffanstorp och uppgiften var att montera ventilationsrör. Rullställningen saknade bland annat skyddsräcken. Fallet var knappt två meter.

 • Arbetsgivare: Bravida.
 • Brottsutredning: Ingen uppgift.

47-årig man

26 september. En montör dog efter att ha klämts mellan ett tungt rör och en containervägg. Ett förband började läcka vid provtryckning före driftsättning av ett kommunalt färskvattensystem. Två montörer som befann sig inne i containern skruvade åt förbandet. Plötsligt släppte det, röret lossnade, föll åt sidan och klämde montören.

 • Arbetsgivare: Norvatek.
 • Brottsutredning: Pågår.

Foto: Ivar Andersen

Fem män dog i hissolyckan

11 december. Fem byggnadsarbetare dog efter en hissolycka vid Ursviks torn i Sundbyberg. Hissen lossnade och föll och männen omkom. Enligt preliminära uppgifter ska bultar i masterna högst upp på hissen inte varit fästa. En förundersökning pågår. Andersson Company har haft totalentreprenaden och har samordningsansvar. De omkomna är:

26-årige Anton Runsvik, hemmahörande i Matfors utanför Sundsvall. Han var anställd av ett bolag från Hudiksvall men jobbade som inhyrd åt Rosell Prefab i Sundbyberg.

Bashir, 25 år, ursprungligen från Afghanistan. Han var anställd av stombolaget Rosell Prefab.

Serheii, 63 år, från Ukraina. Uppges ha varit anställd av Nordecon. Saknade ID06 och skriftligt anställningsavtal.

Oleksandr, 43 år, från Ukraina. Uppges ha varit anställd av Nordecon genom muntligt avtal. Saknade ID06 och skriftligt anställningsavtal.

En 49-årig man, byggnadsarbetare och rysk medborgare från delrepubliken Dagestan. Han hade lång erfarenhet av byggjobb i Sverige. Fungerade som arbetsledare. Anställd på Nordecon.

Läs mer om hissolyckan här


61-årig man

14 december. En byggnadsarbetare dog efter en olycka på Northvolt i Skellefteå. Olyckan inträffade utomhus, då ett betongfundament skulle täckas med ett väderskydd. I samband med det föll ett gaffelstativ över honom och en kollega som skadades. Kollegan tvingades amputera en arm.

 • Arbetsgivare: NCC.
 • Brottsutredning: Pågår.

34-årig man

21 december. En montör dog av sina skador efter att ha fallit cirka tio meter från ett tak i Stenby, Västerås. Tre personer befann sig vid Coops lager där de skulle laga ett läckande tak. Orsaken till att han föll är okänd.

 • Arbetsgivare: Vårholmens Bygg.
 • Brottsutredning: Pågår.

Det var i samband med Kirunas nya badhus som en man påträffades död 21 februari. Foto: Kiruna kommun

Färdolyckor och sjukdomsfall

Fler tragiska händelser som skett under året i branschen.

 • En byggnadsarbetare dog i en kollision med en lastbil den 10 februari, vid Strandnorum, utanför Stenungsund.
 • Den 21 februari påträffades en litauisk ventilationsmontör död vid bygget av det nya badhuset i Kiruna. Han dog av sjukdom men påträffades inne på bygget först nästa morgon.
 • Den 20 juni blev en snickare på uppdrag påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång i Marks kommun.
 • Den 19 december påträffades en montör död på SLU:s anläggning i Ultuna, där han jobbade med rör till en stoftutsug. Hans död hade orsakats av sjukdom.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Dödsolyckorna – så görs kartläggningen

Byggnadsarbetarens årliga sammanställning redovisar dödsfall i bygg- och anläggningsverksamhet. Också personer som inte är byggnadsarbetare ingår i statistiken om olyckan har samband med byggverksamhet. Redovisningen bygger på egen granskning och på Arbetsmiljöverkets statistik. Enstaka fall kan tillkomma.

Antal döda 2019–2023
Margite Fransson, reporter
Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollegorna som dog på bygget 2023

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig