info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Koll av om fler tvingats demonstrera

32 långtidsarbetslösa i Nyköping fick välja mellan att demonstrera för kollektivavtal eller förlora a-kassan. Nu kontrollerar Byggnads om fler tvingats till förra torsdagens demonstration.

På torsdagen i förra veckan demonstrerade flera fack för de svenska kollektivavtalen i Stockholm. Byggnads var bland arrangörerna och flera avdelningar hade ordnat bussresor för att locka medlemmar till demonstrationen.
Bland de tusentals demonstranterna fanns 21 långtidsarbetslösa från Nyköping. De hade fått ett brev från Byggnads avdelning och arbetsförmedlingen där de uppmanades att delta i en information på bussen till Stockholm. Om de inte kom till informationen skulle deras a-kassa dras in, fick de veta.
– Det här är vårt sätt att jobba med medlemmarna. Vi gör så ungefär en gång om året och det visar sig alltid att det är ett antal som fått jobb och därför inte är berättigade till a-kassa, säger Tonny Gustavsson, ordförande i avdelningen i Nyköping.
– Den här gången var 35 kallade, 14 hade alltså fått jobb.
Avdelningen ska nu kontrollera om de 14 jobbat samtidigt som de fått a-kassa.

Sedan några år är informationsmöten med obligatorisk närvaro en vanlig del i a-kassans och arbetsförmedlingens verksamhet. Syftet är att undvika a-kassefusk. Tonny Gustavsson anser, trots kritiken, att det var ett bra initiativ att koppla årets kontroll till bussresan till Stockholm.
– Men det är förstås beklagligt att de borgerliga använder det till att misstänkliggöra demonstrationen, säger han.
Hans Tilly, Byggnads ordförande, säger att informationsmöten med obligatorisk närvaro är ett bra sätt att hålla kontakt med de arbetslösa. Däremot anser han att det var olyckligt att använda formuleringen om indragen a-kassa i brevet till de 35 medlemmarna i Nyköping.
– Det är smolk i glädjebägaren efter den i övrigt mycket lyckade manifestationen för kollektivavtalen, säger Hans Tilly.
Han hoppas att den kopplingen inte gjorts på andra håll.
– Vi kollar nu om det här har hänt på fler ställen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Koll av om fler tvingats demonstrera

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig