info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kinesiska arbetare fick ingen lön

130 kinesiska byggnadsarbetare på Fanerduns arbetsplats i Kalmar har inte fått lön på tre månader. Det rör sig om totalt cirka tio miljoner som skulle betalats ut. Facket ska nu begära förhandlingar om avtalsbrott och kräver utbetalning av lönerna.

– Det är så sorgligt så det liknar fan ingenting, säger Byggnads förhandlingsombudsman Willy Hulthén, som förhandlat fram avtalsenliga löner och gjort upp om utbetalningar i svensk bank.
Han var misstänksam om de kinesiska arbetarna verkligen skulle få behålla pengarna hemma i Kina, men trodde att de skulle få sina pengar i Sverige.

I somras kom 130 kinesiska byggnadsarbetare för att jobba med Fanerduns projekt i Kalmar. Redan under våren uppmärksammades att det var oklarheter med löner. Men i samband med att denna nya grupp kom drev Byggnads igenom att de skulle ha avtalsenliga löner i Sverige och att de skulle betalas ut på konton i Sverige. Avtalet gjordes med byggbolaget Xinxing, som ingår i Fanerduns koncern.
Men nu står det klart att de kinesiska arbetarna aldrig har fått några pengar.

– Men än har byggnadsarbetarna inte fått någon lön, säger Bei Bergfeldt, nytillträdd vd på Fanerdun, till Smålandsnytt.
Skulden till de kinesiska arbetarna närmar sig tio miljoner kronor. Vd:n lägger skulden på de kinesiska myndigheterna som inte låtit företaget föra ut pengar ur Kina.

Nu kommer Byggnads i Kalmar att begära förhandlingar om avtalsbrott mot det löneavtal man har med byggbolaget.
Dessutom finns uppgifter om att företaget också brutitit mot arbetsmiljöavtalet. Det finns uppgifter om arbetare som jobbat över 1 000 timmar på tre månader, vilket innebär cirka
300 övertidstimmar under tre månader.
– Vi kommer att kräva miljonskadestånd, säger Willy Hulthén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kinesiska arbetare fick ingen lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig