info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kan jag straffas om byggjobbaren ramlar från mitt tak?

Ett litet byggprojekt på villataket. En privatperson tar hem en plåtslagare för att fixa en ny skorstenshuv. Plåtslagaren snubblar på taket, ramlar ner och skadar sig. Vem bär ansvaret?

Ser inte helt stabilt ut detta. Frågan är vem som har ansvaret om det händer en olycka? Foto: Privat

Vid storbyggen, med en byggherre eller en så kallad uppdragstagare som en byggherre anlitar, funkar det på ett sätt. Men kan jag som privatperson dömas som ansvarig om hantverkaren jag anlitar skadar sig eller i värsta fall avlider?

– I det här fallet blir det en konsumententreprenad. Om man som privatperson anlitar en entreprenör som får i uppdrag att självständigt utföra ett byggnadsarbete så blir entreprenören per automatik uppdragstagare. Med andra ord ansvarig för arbetsmiljön och den skulle kunna bli straffrättsligt ansvarig, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket

Det innebär att privatpersonen inte kan hållas ansvarig vid denna typ av situation. Men det finns ett stort MEN där en privatperson själv kan få betala en eventuell sanktionsavgift eller riskerar att bli straffrättsligt ansvarig. Och det är när privatpersonen själv ringer och plockar in flera olika entreprenörer till hemmabygget.

– Då blir det något som kallas för en delad entreprenad. En förutsättning för att ansvaret ska gå över från privatpersonen till uppdragstagaren är att uppdragstagaren kan agera självständigt. Och anlitar du då som privat byggare två separata entreprenörer som jobbar på villataket samtidigt så är de inte självständiga. De kan inte styra varandra och då blir inte privatpersonen av med ansvaret.

Men även i denna situation finns det en möjlighet att komma bort från arbetsmiljöansvaret. Som privatperson kan du teckna ett avtal om en totalentreprenad med exempel snickaren som du anlitat. Snickaren tar då över ansvaret för arbetsmiljön och löper risk att straffas efter en eventuell olycka. Det är sedan snickarens uppgift att anlita exempelvis rörmokare och elektriker.

Men hur är det med en privatperson som tar kontakt med tre olika entreprenörer där en kommer på måndag, nästa på tisdag och den tredje på onsdag. Exempelvis en snickare, en rörmokare och en elektriker. De jobbar på samma projekt men är aldrig på plats samtidigt.

– Jag kan inte svara på hur det skulle gå med ansvaret där vid en eventuell rättegång, men ur ett teoretiskt perspektiv så är snickaren färdig med sitt jobb efter en dag och sedan kommer de andra två dagarna efter utan att de är på arbetsplatsen samtidigt så skulle de kunna funka. Alltså att de tre entreprenörerna i det här fallet hela tiden har arbetsmiljöansvaret, säger Jonas Hamark.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kan jag straffas om byggjobbaren ramlar från mitt tak?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig