info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampanj ökar säkerheten för utländsk arbetskraft

Den polske byggnadsarbetare som dog i maj under arbetet med Citybanan är en av alla dödsolyckor i branschen. Arbetsmiljöverket hoppas med sin nya kampanj öka kunskapen och därmed höja säkerheten för de utländska byggnadsarbetarna.

– Alla som jobbar på svenska byggen har rätt till en säker arbetsmiljö. Det gäller även de utländska byggnadsarbetare som jobbar tillfälligt här, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket satsar stort. Idag landar den nya webbplatsen safeatwork.se i en dator nära dig. Målgruppen är byggnadsarbetare från framförallt Baltikum, Ryssland och Polen. Sajten informerar om de rättigheter och skyldigheter som finns för utländska byggnadsarbetare som arbetar tillfälligt i Sverige. Allt översatt till de baltiska språken, polska, ryska samt engelska och svenska. Det går också att gå en interaktiv utbildning i säkerhet på byggarbetsplatsen och mycket mer.

Mötesplats för utländsk arbetskraft

– Rörlighet på arbetsmarknaden är egentligen något bra, men rörligheten får inte ge negativa effekter säger Mikael Sjöberg som hoppas att den nya sajten kan bli en mötesplats för utländska byggnadsarbetare.
Samtidigt med lanseringen av safeatwork.se annonserar Arbetsmiljöverket bland annat i Stockholms tunnelbana och i tidningar. Man har också tagit fram en fickfolder med lättåskådliga bilder över vad som är fel respektive rätt på en byggarbetsplats som kommer att delas ut av verkets inspektörer.
Kampanjen kostar 2 miljoner kronor och i anslutning till den kommer Arbetsmiljöverket också att utföra en inspektion av 1 400 mindre företag i branschen.

Maria Persson
08-728 49 71
m.p@byggnadsarbetaren.wonderboys.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampanj ökar säkerheten för utländsk arbetskraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig