info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampanj mot farligt byggdamm

Arbetsmiljöverket startar en stor tillsynskampanj för att få bukt med det skadliga dammet på byggarbetsplatser. Verket ska granska hanteringen av byggdamm och kvarts, som bland annat kan ge lungsjukdomarna silikos och kol.

Det har kommit larm om att den svåra sjukdomen silikos(stendammslunga) har dykt upp igen. De som insjuknat har framförallt varit stenarbetare.
Men Arbetsmiljöverkets Jan-Olof Norén, som är en av de ansvariga för projektet ”Tillsyn kvarts”, anser att det är stor risk att det också finns silikosfall bland byggnadsarbetare.
– Vi tror att det kan finnas både bland anläggningsarbetare och andra byggnadsarbetare, säger han.
Byggdamm är skadligt oavsett om man får svåra sjukdomar eller inte av det. Dammet tränger ner i andningsvägarna och påverkar slemhinnor och lungor. Därför skissar man nu inom verket på tillsynsprojektet som tar upp såväl byggdamm i allmänhet, som kvarts som ingår i en stor del av byggdammet.
– Målet är att minska dammet på byggarbetsplatserna och att byggnadsarbetarna ska kunna jobba säkert, säger Jan-Olof Norén.

Projektet som inkluderar alla landets arbetsmiljöinspektioner kommer att pågå 2008-2010 och startar i höst. Först ska arbetsmiljöinspektörerna utbildas. Enligt planerna ska man undersöka hur damm och kvarts hanteras i alla typer av branscher, men rotsektorn och byggverksamhet kommer att vara prioriterade. Byggbranschen undersöks under 2008.
Silikos orsakas av kvarts och förstör lungvävnaderna. Lungfunktionen försämras och man kan bli andfådd vid minsta ansträngning. Också sjukdomen kol (kronisk obstruktiv lungsjukdom) ger en försämrad lungfunktion. I värsta fall kan båda sjukdomarna vara dödliga.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampanj mot farligt byggdamm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig