info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampanj för säkrare arbete med isocyanater

Hur hanteras de giftiga isocyanaterna egentligen på byggarbetsplatser? Det ska yrkesinspektionen i Stockholms distrikt undersöka i ett stort tillsynsprojekt.

Såväl glasmästerier som vvs-företag kommer att få besök.
Syftet är att åstadkomma förbättringar så att människor inte blir sjuka av hanteringen.
Projektet tillkom efter att forskare i Lund genom nya mätmetoder visat att isocyanater är en större arbetsmiljöfara än man tidigare trott. Där de gamla mätmetoderna inte visade några isocyanater alls, kan de nya mätningarna visa höga halter av giftet.
Isocyanater finns i bland annat glaslim, färg, lim och lack. Det kan ge upphov till såväl kontaktallergi som nedsatt lungkapacitet och astma. De som arbetar med ämnet ska ha utbildning och läkarundersökas innan de börjar arbeta med det.
I dagarna inleds projektet med inspektioner av plåt- och lackeringsverkstäder, för att i nästa steg fortsätta med glasmästerier som arbetar med bilglasbyten och därefter står vvs-företag som jobbar med fjärrvärme i tur.
Inför projektet har yrkesinspektionen gjort två pilotinspektioner som visade på brister i hanteringen.
– Det visade sig att personalen inte genomgått någon läkarundersökning eller fått utbildning för att hantera härdplaster. Hanterings- och skyddsinstruktioner saknades också, berättar Nils Tyreskog, en av projektledarna för isocyanatprojektet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampanj för säkrare arbete med isocyanater

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig