info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jörgen vill avslöja hård belastning

Jörgen Eklund, professor i ergonomi vid KTH ska låta byggnadsarbetare och andra yrkesgrupper testa arbetskläder som mäter belastningen de utsätts för på jobbet.

Hallå där, hur går det med forskningen?
– Det går bra. Men än så länge jobbar vi bara i labbmiljö. Men vi har en del kontakter i byggbranschen och byggjobbare kommer så småningom att få testa kläderna. Vi kommer i första steget att mäta fysisk belastning.
Hur mäter man fysisk belastning med hjälp av arbetskläder?
– Det finns olika tekniker. Man kan använda elektroder som man vävt in i kläderna, som ligger an mot huden och fångar upp svaga elektriska signaler från hjärtat eller muskler. En annan typ av teknik känner av andningen när bröstkorgen rör sig vid andning.
På vilket sätt kan forskningen vara till nytta för arbetarna?
– I första hand tänker vi att företagshälsovården kan nyttja tekniken vilket indirekt gagnar arbetstagarna. Man kan göra bedömningar av arbetsbelastningen på en viss arbetsplats.
Kan man även få fram information om dåliga arbetsställningar med hjälp av kläder?
– Ja, det finns sensorer som känner av accelerationskrafter och vinklar hos olika kroppsdelar, med samma teknik som finns i mobiltelefonerna. Man kan fånga upp rörelsemönster och till exempel få information om en byggnadsarbetare jobbar mycket framåtlutad med ryggen. Eller jobbar mycket med armarna över axelhöjd och hur snabba rörelser personen gör. Man kan sy in givare i kläderna, eller givarna kan finnas i silikongummibitar som sätts fast och plockas av vid klädtvätt.
– Men i detta projektet testar vi bara fysisk belastning än så länge. Vi hoppas dock få utöka forskningen, och söker just nu forskningsanslag för att kunna mäta även arbetsställningar. Här finns ju stora skaderisker.
Medvetenhet om ergonomi bland byggnadsarbetare är a och o för att undvika skador. Finns det en risk att vi förlitar oss för mycket på ny teknik?
Nej, det tycker jag inte. Smarta kläder kommer att hjälpa till att ge feedback så att man kan förändra arbetsplatsers utformning. Tekniken blir ett hjälpmedel för att alla ska lära sig mer om ergonomi.


Vem: Jörgen Eklund
Yrke: Forskare, professor i ergonomi, KTH (tekniska högsk.i sthlm)
Aktuell: Har fått 1,9 miljoner kronor av AFA Försäkring till att utveckla ett system för att mäta fysisk belastning med hjälp av sensorer på arbetskläder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jörgen vill avslöja hård belastning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig