info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobbsatsningar för 8 miljarder

Regeringens nya jobbpaket, som presenterades idag, innehåller bland annat på investeringar i infrastruktur och bostäder. Fas 3 ska avvecklas under mandatperioden.

I dag på förmiddagen presenterade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson jobbsatsningar ur den kommande budgetpropositionen. Under nästa år blir satsningarna nästan 8 miljarder kronor (7,7 miljarder) och under 2016 blir satsningarna 12 miljarder kronor. Regeringens jobbskapande åtgärder delas in i tre delar; framtidsinvesteringar i infrastruktur och bostäder, ökad efterfrågan på arbetskraft genom aktiv arbetsmarknadspolitik och förbättrad matchning genom utbildning.

EU:s lägsta arbetslöshet 2020

Regeringen ska satsa 1, 24 miljarder kronor per år på järnvägsunderhåll i den kommande budgeten. Nästa år vill regeringen också satsa 220 miljoner kronor på energieffektiviseringar i bostäder och 500 miljoner kronor 2016. Regeringen satsar hårt på att få ned arbetslösheten och målet är att få EU:s lägsta arbetslöshet 2020.
– Vi ska sluta attackera arbetslösa människor, vi ska attackera arbetslösheten. Det ska vi göra genom att se till att arbetslösa människor får utbildning och den kompetens som behövs för att de ska få jobb framöver, säger statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.

Extratjänster inom välfärden

För att få fler i arbete satsar regeringen på en aktiv arbetsmarknadspolitik med ett nytt kunskapslyft, utbildningskontrakt för ungdomar, traineejobb för unga och extratjänster i välfärden. För dem som står långt ifrån arbetsmarknaden satsar regeringen på extratjänster inom välfärden. Dessa tjänster är viktiga för att avskaffa fas 3. 4400 sådana extratjänster skapas nästa år och 2016 ska det skapas 24 000 tjänster.

Fas 3 ska avskaffas

– Det innebär för individen att man får finnas på en arbetsplats som är meningsfull och göra meningsfulla arbetssysslor. Man får en riktig lön som ska utgå ifrån kollektivavtal, säger Åsa Romson, vice statsminister.
Fas 3 ska avskaffas under mandatperioden.
– Det finns just nu 35 000 människor som finns i fas 3. Vi fortsätter tills de är borta, säger Stefan Löfven.
Budgetpropositionen lämnas till riksdagen i morgon kl. 8.00

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobbsatsningar för 8 miljarder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig