info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jobbpakten ett bra verktyg"

Jobbpakten mellan LO, Svenskt Näringsliv och regeringen sprack. Byggnads är ett av LO-förbunden som pekas ut som orsaken till de spruckna förhandlingarna. Men Byggnads tillbakavisar anklagelserna.

Fredrik Reinfeldt lanserade jobbpakten under Almedalsveckan i somras. Tanken var att få till en trepartslösning mellan regering, LO och Svenskt näringsliv för att få bukt med ungdomsarbetslösheten. Men i tisdags sprack jobbpakten. Enligt LO ska Svenskt Näringsliv ha vägrat acceptera fackets krav att regeringen drar tillbaka två arbetsrättsliga reformer, bland annat förslaget om provanställning för lärlingar. Svenskt Näringsliv anser däremot att LO ställt krav som står utanför paktens huvudområde, ungdomsarbetslösheten.

Missnöje mot jobbpakten

Enligt uppgifter i Expressen ska en källa på Svenskt Näringsliv, med insyn i förhandlingarna, hävdat att missnöjet mot jobbpakten framför allt ska ha funnits inom Transportförbundet, Byggnads och Elektrikerförbundet. Transportförbundets ordförande Lars Lindgren säger till Expressen att han medger att han från dag ett har varit skeptisk till pakten. Byggnadsarbetaren.se har sökt Byggnads ordförande Johan Lindholm för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Jobbpakten bra verktyg

Enligt Byggnads kommunikationschef Matz Larsson tillbakavisar Byggnads anklagelserna och hänvisar till ett pressmeddelande där Byggnads efterlyser politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och ge ungdomar framtidstro. Arbetslösheten bland Byggnads och Målarnas medlemmar i a-kassan är nu uppe i elva procent.
– Jobbpakten hade varit ett bra verktyg för att få fler i jobb och det är förvånande att arbetsgivarna inte tog den chansen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jobbpakten ett bra verktyg"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig