info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobben som är hetare än någonsin: ”Ett fruktansvärt drag”

Snabbt ökande elpriser, oro i världen och kriget i Ukraina. Det har fått efterfrågan på kaminer och spiskassetter att explodera.
– Det är ett fruktansvärt drag, säger muraren och montören Henrik Samson.

Värme på gång till en villa. Henrik Samson och Dan Röcklinger ute på ett av sina eftertraktade jobb. Foto: Anna Bredberg, Keddy

Årets första snösmockor har skapat stora rubriker men han har kommit lyckligt fram och parkerat firmabilen utanför en villa i Uppsala. Uppdraget är att sätta in en kassett i en öppen spis.

– Det är ett av de vanligaste jobben vi har, tillsammans med att installera braskaminer, konstaterar Henrik Samson.

Han gick ut yrkesskolan som murare 1992 och har de senaste 18 åren jobbat med värmekällor. Hans tjänster har aldrig varit mer populära än nu.

– Normalt sett börjar efterfrågan på kaminer och spisar i oktober. Nu kommer beställningarna under hela året. Egentligen började efterfrågan öka redan under pandemin då folk var hemma och skulle renovera. Men i dag är det ju helt otroligt.

Butiker har vittnat om köer och delvis kaos. Fabrikerna hinner inte leverera.

Kriget i Ukraina har blivit ett uppvaknande och har fått många att vilja skaffa egen värme, konstaterar montören Dan Röcklinger. Foto: Anna Bredberg
 Bara i september tog vi emot nästan lika många order som under hela förra året.

Hans Wikström, Svenska Brasvärmeföreningen

Hans Wikström är presstalesman på Svenska Brasvärmeföreningen, en sammanslutning av tillverkare ochleverantörer av produkter för brasvärme. Han är också vd för varumärket Keddy, en av de största tillsammans med bland andra Contura, Jøtul och Skandinavisk Spismiljö.

– Vi har enorma orderstockar i branschen, en mångdubbelökning i höst jämfört med förra året. Vårt varumärke hade en ökning redan i början av året men efter semestern blev det en riktig tsunamivåg. Bara i september tog vi emot nästan lika många order som under hela förra året.

Vad köper folk mest?
– Det finns ett ökat intresse för allt från braskaminer till lite dyrare produkter som murspisar och kakelugnar. Det är en väldigt tydlig ökning av intresset för kassetter för öppen spis, det är ju en relativt låg investering.

Henrik Samson installerar allt från frimurade spisar, till kakelugnar och kaminer.Foto: Anna Bredberg

Mitt i orkanens öga befinner sig alltså Henrik och montörkollegan Dan Röcklinger. De är ett av två lag som jobbar med installationerna på Villakomfort i Uppsala. Lagen gör tillsammans ungefär åtta installationer i veckan, av allt från kaminer till kakelugnar. För att klara efterfrågan har företaget ibland tagit in ytterligare personal och man tipsar även kunderna om andra som kan installera.

– Vi kan inte mer än arbeta och vi måste alltid vara två. Men det faktum att fabrikerna inte klarar att leverera i takt med efterfrågan gör att vi som installerar hinner med bättre. Samtidigt är vi bokade flera månader längre fram än förut. Vissa får vänta till sommaren.

Henrik har just bilat upp kupan på den murade spisen för att sätta in ett varmluftsgaller i form av en sol.

– Här får varmluften flöda ut i rummet, säger han.

Och det är ju just den eftertraktade värmen alla vill ha. Nyckelordet heter verkningsgrad och handlar om hur mycket värme du får ut av ett vedträ. Värmeeffekten av en spiskassett som riktar värmen ut i rummet är mycket bättre än från en öppen spis, där mycket av värmen försvinner upp genom skorstenen.

Spiskassetten från Keddy som Henrik installerar utlovar en verkningsgrad på över 80 procent medan en öppen spis kan ligga på mellan fem och tio procent. Clean burning är ett centralt begrepp i branschen. Det handlar om att elda effektivt och släppa ut minimalt med farliga ämnen och partiklar som uppstår när man eldar.

Henrik märker en stor skillnad på kunderna i dag. Fler är främst ute efter att minska beroendet av elen inför risken att priserna fortsätter skena och att eltillgången stryps. Det talas mindre om mysfaktor, mer om ekonomi och beredskap.

– Men det är viktigt att komma ihåg att spisar och kaminer bara är ett komplement. Om man eldar för mycket finns det risk att de blir för varma och det blir en brandrisk, säger Henrik Samson.

Själv är han uppfödd med en öppen spis i barndomshemmet men får inte ha någon egen värmekälla i familjens nuvarande lägenhet. Men genom jobbet har han daglig koll på utvecklingen i branschen.

– En grej som blivit populär är kaminer med kokplatta, säger han. Praktiskt inte minst vid elavbrott.

Snart dags att sätta in varmluftsgallret. Henrik Samson har numera högsäsong året om. Foto: Anna Bredberg

Innan Henriks arbete vid Uppsalavillan påbörjades denna dag hade han och hans sexåriga rottweiler Fina som vanligt varit igång sedan 04.30, då med en promenad i snöstormen. Vid sextiden åkte de tillsammans till butiken för att lasta dagens arbetsmaterial i murarbilen och för att möta upp Dan.

På plats är det Dans jobb att gå upp på taket och göra ett av de första momenten, att täta skorstenen. Det sker genom att han sänker ner den rostfria och syrafasta slangen som sedan ska leda rökgaserna upp genom skorstenen.

– Tack och lov snöade det inte och det är ett nästan plant tak. Det är annars väldigt knöligt när det är brant och snöigt, säger han.

Det börjar närma sig lunch och alla förberedelser är klara inför att sätta spiskassetten på plats.

Henrik ansvarar för murningen, Dan bistår. De är samspelta. Båda står vid hantverkarbilen och tar ett rejält tag om kassettens ena del. De klarar att bära den 125 kilo tunga pjäsen eftersom den går att dela i två delar. De vänder om för att hämta nästa. Fina väntar i bilen och ser intresserad ut.

– Hon är en fin familjemedlem men här vaktar hon inte mig, hon vaktar bilen. Ingen vågar ta våra verktyg, säger Henrik.

För Henrik Samson är ficklampan ett viktigt verktyg. Foto: Anna Bredberg

Nere vid eldstaden skjuter Henrik fast delarna, murar sedan fast gallret och ansluter rökgången. Hela tiden använder han sin ficklampa, som faktiskt är ett av dagens viktigaste verktyg. Det är mörkt i en spis och vid anslutningar. Nu ska han och Dan bara finjustera och snygga till. På nyheterna fortsätter rubrikerna handla om skenande elpriser. I villan återstår endast sotarens godkännande.

Sedan är det bara att elda.

ENERGIKRIS & KRIG – högtryck för installatörer

Solceller

Solcellsföretagen har mer att göra än någonsin. Installationerna har ökat under flera år och under 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, en ökning med 46 procent jämfört med året innan enligt branschföreningen Svensk Solenergi. El från solen svarar dock än så länge för mindre än en procent av Sveriges elanvändning.
 Källa: Svensk Solenergi

Värmepumpar

Försäljningen av luftvärmepumpar har ökat år efter år och branschen ropar efter fler kyloch värmepumpstekniker. Nya pumpar installeras och gamla ersätts men det är långa leveranstider. Det beror bland annat på halvledarbrist i kombination med ovanligt hög efterfrågan. De flesta svenska tillverkare bygger ut sina fabriker för att kunna producera mer.
Källa: Svenska kyl- och värmepumpföreningen

Vindkraftverk

Svensk vindkraft byggs ut i den högsta takten någonsin fram till 2025. På dessa jobb har byggnadsarbetarna framför allt arbete med att gjuta betongfundamenten. Vid slutet av 2021 fanns 4 754 vindkraftverk som bidrog till 16 procent av Sveriges elproduktion. Men det finns orosmoln i branschen som problem med byggtillstånd och osäkerhet om framtida villkor.
Källa: Svensk Vindenergi och Energimyndigheten

 

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobben som är hetare än någonsin: ”Ett fruktansvärt drag”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig